Kultúra

2017.03.28. 15:08

Hévízen nyílt kiállítás a délvidéki vérengzésről

Hévíz – „1944-45-ben brutális támadás érte a magyarságot a Délvidéken. A Tito vezényletével végrehajtott, több tízezer ártatlan magyar áldozatot és még több kifosztottat, lágernyomorítottat eredményező népirtásról hosszú évtizedekig beszélni sem lehetett”– olvasható a Délvidéki Magyar Golgota című kiállításon.

Keszey Ágnes

A tárlat megdöbbentő képekkel, történetekkel, személyes tragédiák felidézésével  mutatja be a történteket. „Délvidéken szervezett magyarirtás folyt különös kegyetlenséggel a terület eldélszlávosítása érdekében”– olvashatja a látogató a tárlaton, melyet hétfőn dr. Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnökhelyettese nyitott meg.

Góth Gábor történész, az Egregyi Múzeum munkatársa is megtekintette a kiállítást Fotó: Keszey Ágnes

Mint a kiállításon kiderül: a Délvidéken több mint nyolcvan munkatábor működött, ahova a német lakosság mellett nagy számban magyarokat is elhurcoltak, s több mint hatvan tömegsírt azonosítottak. A Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány vándorkiállításáról a Gróf I. Festetics György Művelődési Központ igazgatója, Hermann Katalin elmondta: minderről keveset tudnak az emberek, ezért tartották fontosnak a bemutatását.

– Szeretnénk a diákokat is bevonni, hogy kicsit jobban megismerjék történelmünknek ezt a sötét foltját. A kiállítás az 1944-45-ös, etnikai alapú népirtást dolgozza fel, személyes történeteken keresztül, dokumentumok feldolgozásával, irodalmi hátteret mögé téve – mutatta be érdeklődésünkre a tárlatot Hermann Katalin.

A rendező alapítvány szándéka szerint a kiállítás a máig háborús bűnösként, jelöletlen tömegsírban nyugvó több tízezer halálos áldozatnak, az árváknak és özvegyeknek, a földönfutóvá, hontalanná vált túlélőknek állít emléket.

A hévízi intézmény vezetője e gondolattal invitálja a látogatókat: „hajtsanak fejet az áldozatok előtt.” A történelmi tárlat az Egregyi Múzeumban április 14-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!