Kultúra

2013.05.06. 16:45

Hevesi Sándorra emlékeztek Nagykanizsán

Nagykanizsa - "Ha nem Magyarország szűkös viszonyai közé születik, világhíresség lett volna, nagyobb minden addig ismert szakmai nagyságnál. Az idő kijelölte Hevesi Sándor helyét, a század első három évtizedének magyar színházát az ő neve jegyzi."

Horváth-Balogh Attila

Ezen, a Színészkönyvtár című internetes honlapról kölcsönvett szavakkal méltatta a 140 évvel ezelőtt Nagykanizsán született Hevesi Sándor (eredetileg Hoffmann Sándor) író, dramaturg, fordító, rendező és színházigazgató munkásságát hétfőn Balogh László, az oktatási, kulturális, ifjúsági és sport bizottság elnöke. A Thúry György Múzeum hathatós közreműködésével ugyanis sor került a hagyományos Hevesi-emléknapra, melyet évről-évre az író nevét viselő két városi intézmény, a Hevesi Sándor Művelődési Központ (HSMK) és a Hevesi Sándor Általános Iskola szervez. Az emléknap keretében a múzeum anyagából nyílt kiállítás a HSMK-ban az 1922 és 32 között a Nemzeti Színházat is igazgató Hevesi Sándor életéről, munkásságáról, valamint az 1900 és 1945 közötti időszak kanizsai színházi életét bemutató plakátokból. A két izgalmas tárlatot nyitotta meg Balogh László.

- Jellemző a hihetetlen munkabírású Hevesi történelemszemléletére, hogy magába olvasztotta régi kultúrák legjobb hagyományait, s rendkívüli intenzitással ápolta a klasszikus értékeket - folytatta az ünnepi szónok. - Így lett Shakespeare, Ibsen, Shaw és Moliére magyarországi nagykövete, de eközben nem feledkezett meg a Bánk bánról, a Magyar Elektráról és Az ember tragédiájáról sem, ezeket is igyekezett folyamatosan műsoron tartani.

A méltatás után a megemlékezők koszorút helyeztek el Hevesi Sándor fejszobránál a HSMK-ban, valamint Fő úti emléktáblájánál. Díjakat is átadtak, még hozzá a jubileumi év alkalmából meghirdetett vers- és prózaíró verseny legjobbjainak. Később pedig a budapesti Magyar Mozdulatművészeti Társulat Babits-estjére került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!