Kultúra

2015.07.14. 19:03

Hat országból hat fiatal művész érkezett a jubileumi LindArtra

Lendva - A határon túli városban szeptemberig látható Picasso-kiállítás előtt fejezik ki hódolatukat a jubileumi, XX. Lind-Art Nemzetközi Ifjúsági Művésztelep közreműködői. A szimpóziumon hat alkotó vesz részt.

Gyuricza Ferenc

A lendvai művésztelep ezúttal is az együttműködés jegyében zajlik, vagyis a résztvevők párokat alkotva, közösen dolgoznak. Így nem csak a környezet hat rájuk, egymást is inspirálják.

- Az idei LindArt a huszadik ifjúsági művésztelep, egyben a kilencedik olyan alkalom, amikor a résztvevők az együttműködés jegyében dolgoznak - mondta Baumgartner Dubravko, a szimpóziumot szervező Galéria és Múzeum munkatársa, a telep vezetője. Idén egy további feltételt is állítottunk a művészek elé, mivel a várban jelenleg is megtekinthető még az Hommage á Picasso kiállítás, ezért azt is kértük tőlük, hogy valami módon reflektáljanak Picasso életművére.

A hat fiatal művész ezúttal hat különböző országból érkezett. Stefano Cescon Olaszországból, Marissa Wenedig Ausztriából, Tihana Grzanic Horvátországból, Jovana Mitic Szerbiából, Jure Markota Szlovéniából, Horváth Zsófia pedig Magyarországról. Kiválasztásuk pályázat útján történt, korábban egyikük sem dolgozott még hasonló projektben.

- Van köztük szobrász, festő és grafikus is, ez még izgalmasabbá teszi a közös munkát. A párokat ugyanis nem szabad választásuk alapján alkotják a művészek, hanem úgy sorsoljuk össze őket - folytatta tovább Baumgartner Dubravko, majd hozátette: mindennek az elfogadása a jelentkezési feltételek közt is szerepelt, akárcsak a legfeljebb 35 éves korhatár.

A szerb Jovana Mitic (balról), az olasz Stefano Cescon és a szlovén Jure Markota a műteremben Fotó: Gyuricza Ferenc

Az egyik párt Jure Markota és Jovana Mitic alkotja. A szlovén szobrász úgy fogalmazott: őt éppen az a kihívás vonzotta Lendvára, amit a közös munka jelent. Eddig még sosem találkozott a szerb festővel, de hamar megtalálták a közös hangot. Jovana Mitic is nagyszerű ötletnek tartotta ezt a fajta alkotói kihívást, hiszen ő a tradicionálisabb festészet híve, partnere viszont a konceptuális, vagyis a gondolati, fogalmi művészetet kedveli. Ezért aztán közös művük valóban különlegesnek ígérkezik, a szerb festő kubista képét a szlovén szobrász térbeli elemekkel igyekszik kiegészíteni. Stefano Cescon pedig arról beszélt, hogy rá a lendvai táj volt a legnagyobb hatással, a LindArtra azért is pályázott, mert ebben az idilli környezetben akart alkotni. Ők egészen más munkamódszert választottak párjával, miután az elképzeléseiket egyeztették, Stefano a Fő utcai műteremben kezdett hozzá festményeihez, míg Tihana Grzanic fent a várban dolgozott. A három páros közül a magyar-osztrák team haladt egyelőre a legnehezebben, első képeiket félre is tették, s egy új ötlet kidolgozásába kezdtek.

- Én általában három-négy alapszínt használok, a képeim azok egymásra gyakorolt hatásából állnak össze - mondta az olasz festő, majd azt még hozzátette, természetesen Picasso művei is megihlették.

A LindArton készült alkotásokból pénteken este nyolc órakor nyílik kiállítás a Fő utcai műteremben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!