Kultúra

2016.08.01. 16:35

Harmonizál a környezettel - Hazai és nemzetközi természetművészek Márokföldön

Márokföld - Világszerte sem túl gyakori, Magyarországon pedig egyedülálló az a természetművészeti park, ami a községben található. Ez évben második alkalommal dolgoztak itt hazai és külföldi művészek.

Gyuricza Ferenc

A II. Nemzetközi Természetművészeti Alkotótelepen a hazaiak mellett koreai, tajvani, indiai és indonéziai alkotók vettek részt. Művészeti egyetemek művésztanárai, professzorok és docensek, s értelemszerűen az ő hallgatóik, akik részben itt végezték a gyakorlatukat – tudtuk meg Höglné Kovács Katalintól, aki férjével közösen, mint a tíz napos szimpózium helyi koordinátora segítette a alkotótelep munkáját.

– A telep az egri Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Intézetének kezdeményezésére jött létre, még az elmúlt évben – mondta Höglné Kovács Katalin. – Bennünket régi ismeretség köt a főiskola tanáraihoz, Erőss István tanszékevezető docenshez, illetve a szintén docens Balázs Péterhez, mégis mi lepődtünk meg a legjobban, amikor tavaly azzal kopogtattak be Márokföldre, hogy itt szeretnék a természetművészeti alkotótelepüket megvalósítani.

Fotó: Gyuricza Ferenc

A tavalyi kísérleti szimpóziumnak olyan komoly sikere lett, hogy nemcsak a folytatása mellett döntöttek, de azóta a faluban létre is hozták Magyarország első természetművészeti parkját, amit tavasszal avattak fel. Ezt a parkot bővítették most tovább, vagyis ma már mintegy kéttucatnyi alkotás látható a hat hektáros területen. Ezek olyan szoborszerű kompozíciók, amik harmonizálnak az őket körülvevő környezettel, s szinte csak természetes anyagok – többnyire fa, egyéb növények vagy a föld – felhasználásával készültek. A résztvevők egy része önállóan dolgozott, de születtek közös művek is, ez utóbbiak főleg a hallgatók jóvoltából.

– Igyekeztünk olyan körülményeket biztosítani a telephez, ami motiválja az alkotókat – tette még hozzá Höglné Kovács Katalin. – Programokat szerveztünk, próbáltuk az itteni hagyományokat, tradíciókat bemutatni a számukra, s persze maga a természeti környezet is rendkívül inspiráló a résztvevők számára. A Tajpejből érkezett művészeket teljesen lenyűgözte az itteni környezet, mondták is, hogy szeretnének jövőre is visszatérni. Mi is abban bízunk, hogy lesz a telepnek folytatása.

A márokföldi szimpózium munkájában 25 fő vett részt, köztük az a koreai Eung-woo Ri is, akit a természetművészet egyik legnagyobb mesterének tartanak, s ő fogja össze a világ legkülönbözőbb pontjain élő és dolgozó alkotókat. Ri mester ugyancsak elismerő szavakkal méltatta a magyarországi viszonyokat, s a hazai kezdeményezőkkel együtt ő is a folytatást szorgalmazta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!