Kultúra

2016.07.11. 19:49

Hagyományőrzés és szórakoztatás a magyarszombatfai fazekas napokon

Magyarszombatfa – Látógatórekorddal zárt a fazekas napok programja, még soha ennyien nem keresték fel az őrségi rendezvényt, mint idén.

Gyuricza Ferenc

A másfél évtizedes múltra program fő vonzerejét az adja, hogy remek érzékkel vegyíti a kulturális és szórakoztató kínálatot a hagyományőrző jelleggel. Ennek egyik nagyszerű példája volt az Erdélyből érkezett, s immár 175 éves múlttal rendelkező Szászcsávási Banda fellépése, amely remekül alapozta meg a rendezvényt.

– Érezhetően jobb az idei program, mint a korábbiak, s többen is vannak – mondta a zalaegerszegi Horváth Csaba fazekas, aki rendszeresen bemutatja a termékeit az őrségi településen. – Nem lenne panasz a keresletre sem, de a kínálatból sajnos többnyire csak az apróságokat viszik, például az a hűtőmágnes kelendő nagyon, amit kifejezetten erre a rendezvényre készítettem.

Horváth Csabánál a korongozásba is belekóstolhatnak a program iránt érdeklődők, ezzel a lehetőséggel általában a kisgyermekes családok élnek. Németh Bercit nem is kellett sokat invitálni, szinte az első hívó szóra a fazekas mellett termett, és rögtön nyúlt is az agyag után.

– Győrből jöttünk, az Őrségben pihenünk pár napot, s így érkeztünk Magyarszombatfára is – válaszolta kérdésünkre a családfő. – A gyerekek még sosem korongoztak, ezért ezt is ki kell próbálniuk.

A rendezvény azonban nem csak a közönségnek, a szakmának is szólt. Pénteken többek közt egy olyan konferenciát tartottak, ahol a fazekasság jövője került szóba, mert a gelencséreknek a hagyományok ápolása mellett a modern kori elvárásoknak is meg kell felelniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!