Kultúra

2017.03.29. 12:48

Misi Mókus érkezik a Griffbe

Misi Mókus fekete farokkal látta meg a napvilágot Vörösmókusországban. Ebből aztán támadtak kellemetlenségei.

Magyar Hajnalka

No meg abból, hogy valaki kifosztotta a mókusok téli élelemraktárát, amire neki kellett volna vigyáznia. Elindult hát Afrikába, hogy megkeresse a Mindenttermő fát, s kiköszörülje a csorbát.

A jól ismert, kedves történetet Tersánszky Józsi Jenő írta 1953-ban, amikor a dogmatikus irodalompolitika árnyékában jobbára „csak" mesékkel érvényesülhetett. Most a Griff Bábszínház jóvoltából kel új életre a történet, a produkció a győri Vaskakas Bábszínházzal koprodukcióban születik meg. A rendezésre is a győri társulat művészeti vezetője, Markó Róbert kapott felkérést.

Markó Róbert rendező Misi Mókussal, valamint Nagy Orsolya dramaturg Bumbával egy próbán
Fotó: Magyar Hajnalka

- A mesét Nagy Orsolya dramaturg ötletei nyomán gyúrtuk át, a tervezés pedig Boráros Szilárd munkája, aminek nagyon örültem. Az ő látásmódját ugyanis valamiféle drabális báj jellemzi, mentes minden művi cukiságtól, s ez közel áll hozzám - mondja bevezetőül Markó Róbert. - A történet fontos dolgokról szól. Egyrészt viselkedésmintát kínál a gyerekeknek arra, hogy a barátainkért akkor is ki kell állni, ha ennek nem kedvez a „terep", másrészt rámutat, hogy egy közösség, valamilyen krízis (itt a rablás) hatására hajlamos rá, hogy a tőlük különbözőre, jelen esetben a fekete farkúra kezdjen mutogatni.

A fordulatos és akciódús történet amolyan utazós mese formájában kerül a gyerekek elé, átszőve a humor számos szálával. A zenét a frissdiplomás Tarr Bernadett szerezte, a fülbemászó muzsika musicaldallamok és afrikai zene ötvözete. Koreográfusként Fejes Kittyvel dolgozik a társulat. A mozgás, a tánc itt nem öncélú betét, hanem a történetet előrelendítő, a dalszövegeket értelmező szerves része, motorja a darabnak.

- Jó benyomásokat szereztem a társulatról, érződik, hogy itt mindenki akarja és élvezi a munkát - teszi még hozzá Markó Róbert. - Érdekes volt látni, ahogy személyiségükkel átgyúrták, magukra szabták a karaktereket.

Az új darabot, amelyben 14 kesztyűsbáb és 6 bábszínész játszik, március 31-én, pénteken mutatja be a Griff.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!