Kultúra

2017.08.09. 18:50

Gitársuli - Spanyol ritmus a zalai dombok között

ZALASZENTGYÖRGY A Zalaegerszegi Belvárosi Gitársuli növendékei egy héten át táboroznak a zalaszentgyörgyi Porta Tájházban.

Dezse Anna

Már az ókor idején is léteztek gitárhoz hasonló hangszerkezdemények, a szó szoros értelmében vett gitárok azonban csak valamikor a 15. század környékén jelentek meg. Később aztán folyamatosan növekedett a hangszerek mérete és - típustól függően - a húrok száma is, mígnem a 19. századra elérte a hangszer mai, klasszikus formáját Antonio de Torres sevillai gitárkészítő újításainak köszönhetően. Ezt a formát nevezzük spanyol gitárnak.

A táborhoz érkezve már a kapuból hallani lehetett a gitárzenét. Most először nyílt arra lehetőség, hogy megrendezzék a gitártábort a Buday Közhasznú Alapítvány segédletével. A résztvevők általános- és középiskolás diákok, akik nemcsak Zala megyéből érkeztek, hanem Szombathelyről és Kisrákosról is. Egy azonban közös bennük, mégpedig a gitárzene szeretete.

A táborozók örömzenéléssel töltik a délutánt. Balról a második Horváth Tibor, a gitársuli vezetője Fotó: Pezzetta Umbero

- A gyerekeknek délelőttönként különböző programokkal készülünk, igyekeztünk változatosan összeállítani a napirendet. Íjászkodnak, túrázhatnak, ebéd után pedig megtartjuk a gitártechnikai foglalkozásokat, zenekari próbákat és némi zenetörténettel is ismerkedünk. Este pedig sátrazhatnak. Alapvetően klasszikus gitárzenét tanulunk, de elsődleges cél, hogy a fiatalok élvezzék a játékot. A gitározás komoly koncentrációt igényel. Emellett persze fontos megtanítani nekik azt is, hogy egy zenekarban csapatmunkában kell dolgozni, s össze kell tartaniuk - emelte ki Horváth Tibor gitártanár.

Varga-Sós Emmát is magával ragadta a pengetős hangszer: - Nagyon megtetszett a gitárjáték. Még csak szeptembertől ismerkedem a hangszerrel, de nagyon örülök, hogy most itt lehetek és zenélhetek. A sátrazás pedig nagy élmény számomra, sohasem kempingeztem még - mesélte.

- A Porta Tájház - amely most helyet ad a tábornak - egyébként egy nyitott, élő tájház. Célunk főként a hagyományőrzés, de igyekszünk egész évben programokat kínálni a megyében élőknek. Ezenfelül kiállítótermek is működnek a házban. Tibor olyan helyet keresett a tanulóinak, ahol kicsit megismerhetik a zalai kultúrát, s a természetben is tölthetnek időt, s így a tanulás is kicsit kötetlenebb formában folyhat, ezért esett a választás a Tájházra - ismertette Buday Mihály, szervező.

- Motivációban nincs hiány, szívvel-lélekkel gitároznak a gyerekek. Rengeteg munkát fektettek abba, hogy erre a szintre eljussanak. Nagyon fontos a folyamatos gyakorlás, s ez alatt az egy hét alatt nemcsak a technikát fejlesztjük, hanem az augusztus végén újrainduló Egervári Művésztelep nyitórendezvényére is készülünk, ahol koncertet adunk majd - mondta el Horváth Tibor.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!