Kultúra

2016.12.20. 20:35

Gimnázium, 25 év - emlékkönyv

Zalaegerszeg - Az idén huszonöt éves gimnáziumi és művészeti képzést reprezentatív emlékalbum kiadásával ünnepli az Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola.

Arany Horváth Zsuzsa

A Tóth Norbert művésztanár szerkesztette kötetet tegnap mutatta be Czigány László igazgató és Balaicz Zoltán polgármester, úgy is, mint egykori tanítvány.

Az ünnepi bemutató előtti percekben a balettoktatásban részt vevő lányok mozdulatai invitálták abba a terembe a vendégeket, ahol a gimnáziumi fakultás indulása óta érettségiznek a végzősök. (Ugyanitt maturált a város polgármestere is.) A Pacsirták Énekegyüttes népdalokkal és karácsonyi énekekkel tette ünnepélyesebbé az alkalmat, míg Földényi Márk angol nyelven szavalta el a névadó Ady Endre Góg és Magóg fia vagyok én... kezdetű versét. A francia Théophile Gautier Művészet című írását a tizedikes Horváth Anitától hallottuk. Nagy Nikoletta egykori növendék Kanadából küldött üdvözlő sorokat a mai diákoknak, tanároknak és a művészeknek.

Az egykori tanítvány (Balaicz Zoltán polgármester) a mostaninak (Takács Fanni 9/a osztály) nyújtja át a 25 gimnáziumi évet dokumentáló emlékalbumot  Fotó: Pezzetta Umberto

Az emlékkönyvet, melynek előszavát Balaicz Zoltán írta, Czigány László igazgató mutatta be, aki szólt a művészeti és gimnáziumi képzés kezdeteiről, hiszen az Ady-iskola az egyetlen e régióban, amelynek fő profilja a művészet e módon való oktatása. Minderről a könyvben dr. Kostyál László művészettörténész tanulmánya emlékezik meg, majd a negyedszázadot fotók, s az itt készült kerámiák, rajzok, festmények, linometszetek, rézkarcok, tűzzománcok, szobrok reprodukciói idézik meg. A művésztanárok visszaemlékezései után helyet kaptak a gimnáziumi osztályok csoportképei is, köztük az 1997-es elsőé.

Balaicz Zoltán köszöntőjében elmondta, az iskola új szárnya már megújult, de további 150 millió forintot szán a városi önkormányzat a régi, hajdani polgáriskolai szárny és a tornaterem felújítására is.

Az emlékalbum egyik példányát jutalomként a diákság nevében a kilencedikes Takács Fanni vehette át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!