Fel van virágozva

2019.11.17. 14:06

Gábor Áron rézágyúja az anyaországba látogat

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum egyik leghíresebb darabját, Gábor Áron ágyúját, valamint további hatvan értékes műtárgyat a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeumban hétfőtől tekintheti meg a magyarországi közönség.

Székelyudvarhely, 2015. április 2. Gábor Áron vélhetõen utolsó megmaradt ágyúja A szabadságharc ereklyéi címû kiállításon Székelyudvarhelyen, a Haáz Rezsõ Múzeumban 2015. április 2-án. MTI Fotó: Haáz Sándor

Forrás: MTI

Fotó: Haáz Sándor

A múzeum közleményében azt írta: a hétfő délben megnyíló Lészen ágyú című kiállításnak, amely az 1848-49-es forradalom és szabadságharc háromszéki emlékeit mutatja be, legértékesebb tárgya a Gábor Áron által öntött rézágyúk egyetlen megmaradt példánya.

A kiállítandó löveget 1906. augusztus 18-án találták meg vízvezeték-szerelés közben Kézdivásárhelyen, a hajdan a löveggyárnak is otthont adó Rudolf-kórház udvarán. Az ágyú 1923-ban Kézdivásárhelyről a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumba került, majd 1971-ben Bukarestbe, a Román Nemzeti Történeti Múzeumba szállították. A székely ereklye végül 2010-ben kerülhetett vissza a Székely Nemzeti Múzeumba, ahol 2011. március 15. óta állandó kiállításon volt látható.

Gábor Áron háromszéki ágyúöntő rézágyúja egy korábbi felvételen a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban
Fotó: Oláh Tibor / MTI

A „hányatott sorsú, becses ereklye” Budapesten történő bemutatását az tette lehetővé, hogy a Kós Károly által tervezett sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum épületét felújítják, így a féltve őrzött műtárgy – más egyéb 1848-49-es ereklyékkel együtt – a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeumban vendégeskedhet, november 18-tól 2020. június 30-ig.

Az időszaki kamarakiállítás hétfőn 12 és 17 óra között ingyenesen belépés mellett várja a látogatókat – közölték.

Borítókép: Gábor Áron utolsó megmaradt ágyúja egy erdélyi kiállításon 2015-ben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában