Kultúra

2017.06.02. 12:45

Forró érzelem, kacifántos viszony - Moliére műve a Honvéd Kaszinó Városi Színpadán

NAGYKANIZSA Van, aki érzi. Van, aki viszonozza. Ám olyan is van, aki rútul megmérgezi. Mindenről az "átkozott" szerelem tehet. Ha az életben mindig nem is, a színpadon, sok viszontagság után, lehet happy end egy keszekusza románc vége.

Szabó Zsófia

Nem volt ez másként már Moliére, a francia drámaíró korában sem, aki - többek közt - egy hasonló, meglehetősen szövevényes viszonyt papírra is vetett. A nők iskolája című műben jócskán vannak kanyarok a nagybetűs boldogság megtalálásáig. Nincs ez másként akkor sem, ha az örök klasszikusnak számító komédiát „csibésznyelven" adják elő tizen- és huszonéves ifjak. A Honvéd Kaszinó Városi Színpadának tehetségei hasonlóra „vállalkoztak", amikor pódiumra vitték az együgyű lány, a körmönfont öregúr, és a heves fiatal „srác" szerelmi hármasát.

- Már hónapokkal ezelőtt elkezdtük a felkészülést, hiszen nem egy „könnyű" darabról van szó - mesélte Nikolics Zsanna, a komédia rendezője. - Moliére eredeti műve nehéz nyelvezetű, ezért némiképp átdolgoztuk a szöveget, hogy a színjátszók könnyebben meg tudják tanulni. Természetesen, az alaptörténeten nem változtattunk, ugyanakkor megspékelték a szereplők improvizációkkal a sztorit. Így kerekedhetett az 1600-as években íródott műből egy 21. századi designba csomagolt előadás - tette hozzá Zsanna. Elárulta: az ötfelvonásos, mintegy másfél órás előadásban a diákszínjátszó csapat színe-java pódiumra lépett.

Az ifjú színjátszók, köztük Antal Gergő, Farkas Dóra, Micsinai Dominik szlenggel jócskán fűszerezett stílusban adták elő a komédiát

- Legjobban a szerepjátékra, az intenzív cselekményre, a színpadi mozgásra fókuszáltunk - összegezte Zsanna. - Ezzel nem is igazán akadt gondja a csapatnak, viszont a tetemes szövegmennyiség elsajátítása olykor feladta a leckét - tette hozzá.

- Az alakítás sem volt egyszerű - ennek már az egyik főszereplő, az Ágnes szerepében tündöklő Farkas Dóra adott hangot. - Elsősorban arra törekedtem, ne legyek önmagam paródiája, ám mégis karakterhű próbáljak maradni - mondta Farkas Dóra. - Nem csak verbálisan, az arcjátékommal, a gesztusaimmal is próbáltam hitelességre törekedni, amiben nagy segítséget nyújtott a tízéves diákszínjátszó múltam - tette hozzá a csinos lány.

Rutinjába kapaszkodott az „öreg" Arnolphe szerepében tündöklő Antal Gergő is.

- Természetesen az én alapvető jellememtől is távol áll a megszemélyesített karakter, noha az évek folyamán sokszor játszottam tőlem eltérő szerepeket - nevetett a fiatalember. - Egy ravasz, idős férfit alakítok, aki beleszeret a lánykába, akit a gondjaira bíztak. Azonban, sajnos, végül mégis az én szívemet törik össze - így Gergő, aki egyúttal csendesen megjegyezte: azért nem csak pökhendi stílusával borzolja a közönség idegeit, huncutságáról, ravaszságáról és Casanova-jelleméről is tanúbizonyságot tesz - férfiként - A nők iskolájában...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!