Kultúra

2017.03.02. 10:52

Ők kapták idén a Fonogram-díjakat

Pajor Tamás és az Ámen, Rúzsa Magdi, a Jónás Vera Experiment, a Hősök, Palya Bea és a Lóci játszik is Fonogram-díjat kapott szerda este a Várkert Bazárban rendezett gálán. Életműdíjjal Fenyő Miklóst és Nemes László hangmérnököt ismerték el.

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MaHaSZ) által rendezett díjátadón tizenkét hazai és hat külföldi kategóriában adták át a szakmai zsűri által odaítélt Fonogram-díjakat.

A díj honlapja szerint az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele Pajor Tamás és az Ámen Fénykor (szerzői kiadás) című lemeze lett, a hazai modern pop-rock kategóriában Rúzsa Magdi futott be, Érj hozzám (Magneoton) című albumával. Az év hazai alternatív vagy indie rock albumának vagy hangfelvételének a Jónás Vera Experiment Tiger, Now! (Launching Gagarin Records & Management) című lemezét választották.

Az év hazai elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele a Belau The Odyssey (szerzői kiadás) című lemeze lett, a hazai rap vagy hip-hop felvételek között a Hősök dalcsokra: a Lepörög a film / Életút / Felejtés / Ha én lennék a főnök / Legjobban / Menj tovább / Nem vagy egyedül (Gold Record), a hazai hard rock vagy metál kategóriában pedig az Asphalt Horsemen Brotherhood (GrundRecords) című albuma győzött.

Az év hazai hagyományos slágerzenei albuma vagy hangfelvétele Márió Duett Albuma (ko records) lett, a hazai kortárs szórakoztató zenei kategória győztese Rakonczai Imre és Az éjszaka fényei (Schubert Music Publishing), az év hazai gyermekalbuma Farkasházi Réka és a Tintanyúl Bumm, Bumm, Bummja (Tom-Tom Records) lett.

Az év hazai dzsessz albuma kategóriában Péter Kaszás Infinity Project (Magneoton) című lemeze bizonyult a legjobbnak, az év hazai világ- vagy népzenei albuma Palya Bea Tovább nő (szerzői kiadás) című produkciója lett. Az év felfedezettje a Lóci játszik (Prime Event Management).

Idén is díjazták azon külföldi kiadók lemezeit, amelyek a hazai piacon is jelen vannak.

Az év külföldi klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele David Bowie Blackstar-ja (Sony Music), az év külföldi modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele Bruno Mars 24K Magic (Magneoton/Warner Music) című lemeze, az év külföldi alternatív vagy indie rock albuma a Radiohead A Moon Shaped Pool-ja (XL Recordings) lett. A külföldi hard rock vagy metál kategóriában a Metallica Hardwired...To Self-Destruct (Universal Music) című CD-je, a külföldi elektronikus zenei albumok között a The xx On Hold (Young Turks Recordings) című anyaga, a külföldi rap/hip-hop előadók között Drake Views (Universal Music) című munkája futott be.

Életműdíjat vehetett át Fenyő Miklós, aki előtt a Group'n'Swing Hungária-egyveleggel tisztelgett a gálaesten, és szakmai életműdíjat kapott Nemes László hangmérnök.

A 70 éves Nemes László 1964 óta dolgozik a magyar rockszíntéren, számos hazai stúdiófelvétel, lemez, valamint nagyszabású koncert hangmérnöke, hangosítója volt az elmúlt évtizedekben. A hangmérnöki tevékenységet a Syconor zenekar mellett kezdte, a hetvenes évek második felében az Omega együtteshez került. Hosszú időn keresztül dolgozott a csapattal, az első velük készült és lemezen hallható munkája az 1979-es Kisstadion-koncert felvétele, de ő volt Az Arc és a XI című album hangmérnöke is. Készített hangfelvételt a Republicnak, a Bikininek, a Hungariának, Komár Lászlónak, a P. Mobilnak, a KFT-nek és a Karthagónak is.

A szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a rendezvényen fellépett Rúzsa Magdi, aki egy népdalcsokorral örvendeztette meg a nézőket, a Honeybeast pedig a gálán mutatta be vadonatúj, Így játszom című dalát. A modern elektronikus zenét a díjátadó műsorában a New Level Empire képviselte Deniz közreműködésével, a dance vonalat pedig Andrewboy, aki vonósokat és fúvósokat is megszólaltatott egyedi produkciójában.

A Fonogram-díj valamennyi kategóriában egy művészi kivitelű aranyozott mikrofon. A Fonogram - Magyar Zenei Díjat - Arany Zsiráf-díj néven - a magyar hanglemezkiadás kiemelkedő teljesítményeinek, valamint a nemzetközi hanglemezkiadás Magyarországon kiemelkedő sikerű és értékű albumainak díjazására alapította a MAHASZ közgyűlése 1992 szeptemberében. A díjra az elismerés odaítélésének évét megelőző két naptári évben Magyarországon megjelent album nevezhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!