14°
14°

Fonalba álmodott világ

Pusztaederics - Ráérős téli estékhez kötődik számomra a kézimunka képzettársítása. De csak a kötést, horgolást kedvtelésből gyakorlók esetében van így.

Legutóbbi falujárásunkon Bacsi Klementina népi iparművésznél járva megtudtuk, egész télen kopogtak a csipkeverő pálcikák, s már gyűlik a hímes tojás is.

Az asztalkán kerek, majdnem gömbölyű párna, közepén egy vászondarabon gombostűkkel kifeszítve alakul a forma. Tíznél is több vékony fonálszál kötődik-hurkolódik a tűfejek körül, mozgatásukhoz, feszesen tartásukhoz szükségesek a végükön lógó fapálcikák. Keresek egy ütőszerszámot, merthogy vert csipke készül.

Egy-egy munkaigényesebb vert csipke több hét munkát feltételez
Fotó: Katona Tibor

– Szó sincs ilyesmiről. Ahogy a pálcikákat váltogatom, forgatom, összeütődnek és hangot adnak, valószínűleg erről kapta ez a munka a nevet, hogy csipkeverés – mondja nevetve Bacsi Klementina népi iparművész.

– Bemutatókra járok, hímes tojásokat, csipkéket készítek, tulajdonképpen ez a fő megélhetési forrásom – válaszolja kérdésünkre, hogy miből is él egy népi iparművész. – A csipkék és hímes tojások készítésén kívül festek is, több mint tíz évig festettem kerámiát. Hogyan kezdődött? A munka szeretete gyerekkorból is jött, főleg a nagynéném kötött, horgolt otthon. Horgolni is, kötni is tudtam, de a csipkeverést nem lehet otthon elsajátítani. A Gébárti Kézművesházban tanultam, 95-ben fejeztem be a tanfolyamot. A tojásfestést pedig mindig gyakoroltuk otthon. Ez, amit éppen készítek, négyes fonás, aztán van a vászonverés, ami tulajdonképpen ugyanaz, mint a szövés, csak kicsiben, vékony fonallal. A receverés a halászok hálójáról kapta a nevét, aztán van rózsaalap, sodrott kitűzéses alapháló, és még ezeken kívül is sokféle technikával készülnek a csipkék. A gombostűkkel a minta szélét rögzítem, hogy széjjel ne menjen munka közben. A végére aztán megáll a kész csipke, mikor letűzöm a cérnát – magyarázza munka közben.

Még a téli ünnep utóhatásaként egy kis karácsonyfa alakul éppen a párnán. Régi szobákban, fotel támláján, a politúrozott szekrény üveges részében láttam hasonló csipkéket, de horgoltakat. Mint felvilágosít, a horgolással nem lehet elérni a vert csipke leheletfinom mintázatát. Bacsi Klementinánál ezek nem is bútort díszítenek, hanem bekeretezve, üveg alatt a falon sorakoznak, továbbá ruhadíszként, népviseleti öltözékeken, az ujjon, galléron. Mint mondja, a legféltettebbek kint sincsenek.

Hogyan jött, alakult ez a pálya? Erre csak azt mondja, az élet így hozta. Közgazdasági szakközépiskolai érettségi után a Zalakerámiába ment, ahol tíz évig kerámiát – vázákat, egyéb dísztárgyakat – festett napi munkájaként, s azt követte az iparművészeti szintű csipkekészítés és tojásdíszítés.

– A népi iparművész cím eléréséhez zsűriztetni kellett a munkáimat. A csipkéimmel kezdtem, majd a tojásokat is zsűriztettem Budapesten. Aztán három év kivárás után, hiszen egy bizonyos darabszámot is el kell érni, 99-től kaptam meg a címet, a csipkéimre és a hímes tojásokra is. Eleinte az ember megtervezi, vonalzóval milliméterre megrajzolja a leendő csipke mintáját, de most már a képzeletemből jönnek a motívumok – mondja, s kérdésünkre azt is, hogy egy-egy munkaigényesebb csipke több hét alatt készül el.

Arra a kérdésre, a három közül – csipkekészítés, festés, tojásdíszítés – melyik az igazi, így válaszol: – A gyengém, a szívem ügye a festés, habár abban még fejlődni kellene.

Csipkéivel, hímes tojásaival rendszeresen meghívják népművészeti eseményekre, vásárokra, rendszeres meghívott vendége a fővárosi Néprajzi Múzeumnak, de a megyebeli eseményeken is részt vesz. A csipkék mellett munkaasztalán már sorakoznak a berzselt, viaszolt, karcolt technikával készített húsvéti tojások, hisz közeleg már a tavasz.


Ha azt firtatjuk, hol gyártják a legszebb, legfomabb és legfényesebb csipkét, egyöntetű a válasz: Brüsszelben. Senki sem tud azonban pontos feleletet adni arra, hogy eredetileg melyik országból származik. Magyarorszá-  gon az 1500-as évek végén honosodott meg a csipkeverés. Híres központok alakultak ki Gömör megyében, Sóváron, Torockón, Balatonendréden, illetve a bányavárosokban, például Besztercebányán, Körmöcbányán és Selmecbányán. A népi hímzés mintakincsét véve alapul, tulipános, gránátalmás, pávás, szegfűs, szarvasos motívumokat ültettek át erre a technikára. 


A 185 lakost számláló apró falu története egészen a 13. századig nyúlik vissza: az első írásos feljegyzések 1214-ből ismertek.  Ebből a korból származik a szompácsi falurész dombjára épített, az őrangyaloknak felszentelt kápolna is.

Beszámolónkat ide kattintva olvashatja.

Falujárás Pusztaedericsen – tekintse meg képgalériánkat ITT! 

A település életébe több összeállításunk is bepillantást nyújt – a cikkeket keresse kapcsolat anyagaink között! 


Legolvasottabb

1
Fegyházbüntetést kap a feleségét megerőszakoló férfi
2
Halálos baleset Miklósfánál! – Frissítve!
3
Súlyos baleset történt Zalaegerszeg közelében
4
Hármas karambol Zalaegerszegen!
5
Ijedtségből járdára hajtott az autós Zalaegerszegen
vendéglátás
Csaknem 40 százalékkal több foglalás érkezett a hosszú hétvégére
hosszú karrier / 2 perce
Százéves korában elhunyt Danielle Darieux
Bordeaux-ban, egy katonaorvos lányaként látta meg a napvilágot 1917-ben, 14 éves korától tanult a párizsi konzervatóriumban énekelni és csellózni, 1931-ben, a La Bal című filmben debütált nagy sikerrel; s ezzel el is indult hosszú, dicsfénnyel övezett filmes karrierje.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesapánk *SZEGEDI PÁL* *a zalaegerszegi Erdészeti Kirendeltség volt igazgatója* életének 93. évében távozott közülünk. Teljes, szép életet élt, szívünkben emléke tovább él. Temetése református szertartással október 20-án, pénteken 12 órakor lesz a Göcseji úti temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy *LUKÁCS ZOLTÁN* *Luxi* életének 58. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. október 21-én, szombaton 13 órakor lesz a lovászi (alsó) kápolnában. Kérjük, egy szál virággal róják le kegyeletüket. Köszönjük mindazoknak akik búcsúztatóján részt vesznek Gyászoló család
/ "Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott, Számunkra te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok."/ Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *KOVÁCS FERENC* *MOL nyugdíjas* életének 83. évében örökre megpihent. Temetése 2017. október 21-én, szombaton 11 órakor lesz a tornyiszentmiklósi temetőben. Előtte 10 órakor lelki üdvéért gyászmisét tartunk. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy *ÖZV. DOBOS ISTVÁNNÉ* *szül. Rodek Verona (Rona)* életének 88. évében elhunyt. Hamvait 2017. október 21-én, szombaton 11 órakor helyezzük örök nyugalomra a tótszerdahelyi temetőben. Gyászmise október 20-án, pénteken 17 órakor. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy *SZABÓ KÁLMÁNNÉ* *szül. Molnár Erika* életének 76. évében szerető szíve örökre megpihent. Hamvait 2017. október 21-én, szombaton 11 órakor helyezzük örök nyugalomra az alibánfai temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban együttérző szívvel osztoznak. Gyászoló család
/"Örök az arcod, nem száll el szavad, Minden mosolyod szívünkben marad. Nem az a fájdalom, melytől könnyes a szem, Hanem, amit szívünkben hordozunk némán, csendesen."/ Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *TÓTH RÓBERT* *a Zalai Hírlap kézbesítője* szerető szíve életének 48. évében örökre megpihent. Hamvainak örök nyugalomra helyezése 2017. október 24-én, kedden 14 órakor lesz a zalaegerszegi olai temetőben. Gyászmise aznap 7.45-kor az olai templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
/"Vágytam maradni még szeretteim között, a sors végül ellenem döntött. Búcsúzni nem tudtam, ajkam nem engedett, amit mondtam volna, tudja ki szeretett."/ Fájó szívvel tudatjuk, hogy *VARGA JÁNOS* 90 éves korában elhunyt. Hamvait 2017. október 21-én, szombaton a 13.30-kor kezdődő gyászmise után helyezzük örök nyugalomra a magyarszerdahelyi temetőben. Köszönet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *ÖZV. CSÓBOR TIBORNÉ* életének 82. évében elhunyt. Búcsúztatása végakaratának megfelelően szűk családi körben megtörtént. A gyászoló család
Biztonság / 17 perce
A szén-monoxid-riasztó nem váltja ki a fűtőberendezések ellenőrzését
legendás állatok / 32 perce
Johnny Depp is varázspálcát ragad (videó)
top10 / 50 perce
Íme, a legjobb kétéltű autók
Korszerűsítés / 1 órája
Látványos felújítások Miháldon
Benedek Bálint
Csalás / 1 órája
Hamis tulajdoni lappal csaltak ki pénzt a banktól
Arany Gábor
szigetvár / 1 órája
Drónokat vetnek be a fatolvajok ellen Baranyában