Kultúra

2017.06.14. 14:31

Fölszállott az Aranypáva...- Sikerekről, lehetőségekről és felkészülésről az országos népzenei minősítőn

GELLÉNHÁZA - A Zalaegerszegtől csak egy "kurjantásnyira" fekvő települést a Vajda József Népdalkörnek köszönhetően a népzene falujaként emlegetik országszerte. Őrzik névadó tanáruk örökségét, s évek óta házigazdái a dalos találkozóknak és a népzenei minősítőknek.

Fincza Zsuzsa

- Régen a népdalok zömmel a fonókban, tollfosztókon, szüretkor, kukoricahántás alkalmával születtek, alakulgattak. Gyakran előfordult, hogy valaki egy dalt másként énekelt, ilyenkor a többiek vagy lehurrogták vagy ha tetszett nekik, befogadták. Így alakult ki ugyanannak a népdalnak az arra a vidékre jellemző változata. Ma már ritkák az ilyen alkalmak, a népdaléneklés is úgymond színpadi produkcióvá vált, s közvetítésére dalkörök, énekkarok, zenekarok alakultak. A korábbi közösségek kritikus szerepét vette át a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek (KÓTA) országos népzenei minősítője - magyarázta Birinyi József népzenekutató, a legutóbbi megmérettetés gellénházi zsűrijének elnöke.

A versenyre számos településről - köztük Szolnokról is - jelentkeztek népdalkörök, citeracsoportok, szólóénekesek, hogy megtudják, a legutóbbi területi minősítő után mennyit fejlődött az ének-zene tudásuk. Az ország legnevesebb szakembereiből összeállt zsűri - Birinyi József mellett Dévai János etnográfus és a zalaegerszegi ifj. Horváth Károly népzenetanár - egyszerre volt szigorú és istápoló. Mert bizony volt, aki minősítés nélkül, ám mégsem üres kézzel tért haza.

- Egy jó hangi adottságokkal rendelkező kanizsai énekes például a népdalok közé becsempészett néhány magyarnótát és az előadásmódja is kissé modorosra, "magyarnótásra" sikerült. Ha ezen változtat, szép jövő előtt áll. A népdalkörök közt akadt, aki nem érte el a korábbi szintjét, őket nem "fokoztuk le", inkább lehetőséget biztosítunk az újabb megmérettetésre - indokolta döntésüket Birinyi József, hozzátéve: a dalcsokrok összeállításán is sok múlik. - Virágkötészeti hasonlattal élve, egy vadvirágcsokorba nem illik, bármilyen szép, a nemesített rózsa vagy a holland tulipán. S az sem mindegy, a virágokat a rét széléről kapkodjuk-e össze vagy bejárjuk értük az egész vidéket.

A minősítőn a művészeti vezetők közül a legtöbb babért kétségkívül Kulcsárné Csejtei Marianna aratta, hét csoportját nevezte be a megmérettetésre, s valamennyien elérték a kitűzött cél. Az újból ringbe szállt Vajda József Népdalkör és a Gellénházi Férfikar a területi minősítőn elérte a legmagasabb szintet, s a legkisebbek, mindenki kedvencei, a csörfös Kisgalagonyák citeracsoportja is kiváló bizonyítványt kapott. Arany minősítéssel térhetett haza a besenyői Szivárvány és a zalaegerszegi Kertvárosi Nyugdíjasklub Dalköre, és sikerült megőriznie Arany Páva-díját a Zalaegerszegi Nefelejcs Nyugdíjasklub Népdalkörének és a Galagonya Citeracsoportnak is.

- Büszke vagyok a dalosaimra, a citerásaimra, valamennyien sokat dolgoztak, megérdemlik az elismerést - dicséri gyerekeit Kulcsárné Csejtei Marianna, akinek szinte minden szabad perce a népdalról szól, nyaranta citeratáborokat szervez, s maga is részt vesz a Vass Lajos Népzenei Szövetség népdalkörök vezetőinek szervezett szigligeti továbbképző táborában. - Persze van ahol küzdenem kell, hogy elismerjék a népzene rangját, de vigasztal, hogy máshol viszont a gyerekektől az öregekig egy emberként lelkesednek érte.

Pályafutása során Marianna csoportjaival 16 Arany Pávát és 2 Arany Páva Nagydíjat gyűjtött be, s maga is számtalan rangos díj birtokosa.

- Három hónap megfeszített munkája van a 2. Arany Páva-díjunkban. Minden áron szerettük volna megőrizni ezt a rangot. Fellépés előtt nagyon izgultunk, mert betegség és baleset miatt megcsappant a csapatlétszám. De milyen jó, hogy nem adtuk fel - kommentálta a győzelmet a boldog Nefelejcs dalnokok között Bangó Józsefné, a Zalaegerszegi Keresztury VMK nyugdíjasklubjának vezetője, aki elárulta, most arról álmodoznak, hogy új fellépőruhát varrathatnak maguknak, s hogy sok-sok fellépési lehetőséget kapnak a városi rendezvényeken.

Másoknak is jutott az elismerésből. A zalabériek dicsőséglistáját az arany minősítés után egy Arany Páva-díjjal gyarapította Dézsi Réka - a fiatal népdalénekes zalai és sárközi dalcsokraival a közönséget és a zsűrit is elkápráztatta. A pókaszepetki Vadkörtefa Énekkar két zalai dalcsokorral vágta ki a rezet, meg is kapták érte a térségi minősítő legmagasabb fokozatát, s ugyanilyen kiváló minősítést vihetett haza a Lakhegyi Daloskör és a kanizsai Rezedák Hagyományőrző Dalkör is. Arany minősítésért járulhatott a zsűri elé a búcsúszentlászlói Szabóné Istenes Melinda és a csesztregi Kortalan Népdalkör.

Többéves kihagyás után újra megmérettette magát a Csatári Pávakör.

- A háromfokozatú népzenei minősítő kötelező első lépcsőfokára felléptünk, kiváló eredménnyel - mondta Jakab József, a Csatári Pávakör Egyesület vezetője. - Célunk újra a csúcs: az országos minősítőn az Arany Páva-díj s a gálán az Arany Páva Nagydíj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!