Kultúra

2010.01.19. 07:08

Figyelmeztető bukás - Péntekig kapják kézhez a félévi osztályzatokat a diákok

Január 15-ével lezárult a tanév első fele, az ilyenkor aktuális értesítőket január 22-ig osztják ki az általános- és középiskolákban. A kapott osztályzatok nem érik váratlanul a diákokat.

Sinkovics Eta


- Ha a tanuló félévkor úgy teljesít, hogy nem teljesít , muszáj jelezni számára, hogy a mostani hozzáállása kevés lesz az év végi elvárásokhoz. A félévi bukások mindenképpen figyelmeztető jellegűek, ezt igazolja, hogy a legtöbben valóban komolyan mellé állnak a tanulásnak - tette hozzá Drávecz Csabáné.

A Dózsába 530 diák jár, ezúttal öt százalék körüli a bukások aránya. Vannak, akik több tárgyból is elégtelent kapnak. Egyébként alsó tagozatban szöveges értékelésben részesülnek a gyerekek, a bejegyzések tartalma csak negyedik év végén realizálódik jegyekben. A tagintézményvezető szerint a diákok számára a félévi értesítők kiosztása nem jár különösebb izgalommal, hiszen az adott osztályzatokról tudomásuk van, azokat előtte megbeszélte velük a tanár, így nem okoznak meglepetést.

- A jegyeket a tanulókkal egyeztetve zárjuk le. Aki kétesre áll, lehetőséget kap javításra, amivel általában élnek is. Ha valamely tárgyból bukásra áll a diák, azt időben jelezzük a szülő számára - emelte ki a tagintézményvezető.

A középiskolákban is hasonló program zajlik e napokban. Az ugyancsak zalaegerszegi Apáczai-gimnáziumban pénteken tartották az osztályozó értekezletet. Ennek kapcsán Bogdán Marianna igazgató a nevelőtestület vétójogát emelte ki, amelyet akkor érvényesíthet, ha a diák hátrányára történik a tanári értékelés.

- A nevelőtestület számon kérheti a pedagóguson, ha a tanuló más tantárgyakhoz képest kirívóan gyengébben teljesít. Meg kell nézni, mi lehet a háttérben, annál is inkább, mivel az osztályozó értekezlet a félév elemzéséről szól. Ezért is van jelentősége, hogy minden diák témazáró dolgozatát egy évig meg kell őrizni - hangsúlyozta az igazgató. Hozzátette, indokolt esetben a nevelőtestületnek joga van a tanári osztályzat változtatására. Náluk erre pozitív és negatív irányban egyaránt akadt példa. Utóbbinál egy az iskolán kívüli tevékenységben magas színvonalon teljesítő diákot azért buktattak meg, hogy még időben figyelmeztessék: érettségire kevés lesz a mostani tudása.


● Avval együtt, hogy a szülők a nekik tartott értekezleteken, fogadóórákon tájékozódhatnak gyerekük iskolai előmeneteléről, a „teljes kép” érdekében fontos, hogy az üzenőfüzetet is rendszeresen ellenőrizzék.
● A nyolcadikosok ezen a héten szombaton írják meg a kilencedik évfolyamos általános tantervű képzésre az írásbeli felvételi vizsgát, központilag egységes feladatok alapján.
● A hat-, illetve a nyolcosztályos gimnáziumba jelentkező diákok pedig január 22-én, pénteken tesznek hasonló felvételit.
● A zalaegerszegi Zrínyi-gimnáziumba pályázó nyolcadikosok a tehetséggondozó feladatsort január 30-án írják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!