Kultúra

2016.06.01. 12:51

Felolvasóest Borhy Gergely emlékére

Zalaegerszeg - Felolvasóestet rendeztek kedden Borhy Gergely, a Hevesi Sándor Színház 2006-ban elhunyt színművésze emlékére, aki aznap lett volna 80 éves.

Szabó Judit

A megemlékezést kollégái szervezték Kiss Szilvia súgó vezetésével. Borhy Gergely egykori, színészházbeli lakásában gyűltek össze, ahová a lépcsőházban sorakozó mécsesek fénye vezette el a művész tisztelőit.

Fotó: Pezzetta Umberto

A felolvasóesten a Hevesi Sándor Színház társulatának tagjai - Czegő Teréz, Ecsedi Erzsébet, Lőrincz Nikol, Jurina Beáta, Pap Lujza, Baj László, Szakály Aurél, Barsi Márton és Szilasi Attila - szemezgettek „kis förmedvényeiből” - ahogy ő maga nevezte az írásait.

Kiss Szilvia lapunknak elmondta, hogy egykori kollégájuk főleg élete utolsó szakaszában sok időt szentelt az irodalomnak, írt verset, prózai műveket, sőt rádiójátékot is. Az est folyamán ezekből a művekből olvastak fel, s videófelvétellel idézték meg színpadi alakításait. Borhy Gergely 1983-tól haláláig volt tagja a Hevesi Sándor Színháznak. Pályája elején hősszerepeket játszott, később jellemszerepeket is alakított, írta róla a Magyar Színházművészeti Lexikon, kiemelve, hogy művészetét egyszerű, sallangmentes játék jellemezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!