Kultúra

2017.01.09. 18:55

Fejtő, Fischer, Farkas

Zalaegerszeg - Bátran mondhatjuk, nagyot futott a regionális kulturális folyóirat megújult szerkesztősége, amíg beérte magát, s napvilágra juttatta a 2016/6. számot is.

Arany Horváth Zsuzsa

A Nyugati pályaudvartól Béla a Múzeum körúton a menyasszonyához igyekezett. Jó hat év múlva találkoztam vele Székesfehérváron. Évekig a váci börtön elítéltje volt...

A lap természetszerűleg nyit első fejezetében az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója előtt tisztelgő összeállítással. A rovatindító szöveget Márkus Ferenc, Nagykanizsa díszpolgára, a zalai generációk sokaságát meghatározó tanáregyéniség jegyzi, ebből idéztük az első mondatokat. A zalai ötvenhatból a továbbiakban a megye levéltárosai (Erős Krisztina, Bekő Tamás) idéznek fel eseményeket, Király László a forradalom ihletésében született operákról (például Varga Judit: Szerelem) közöl tanulmányt.

Az alapfunkciónak megfelelően terjedelmes zalai szépirodalmi összeállítás köszönt az olvasóra majd 30 oldalon keresztül. Örömünkre ebben szerkesztőségünk munkatársa, Nagy Betti is helyet kapott: valahogy idekeveredtem/ és most ismerkedem idegenekkel... Ugyanitt Lackner László, úgyis mint a Pannon Tükör születésénél bábáskodó író, lapkiadó adja közre egy félreértés táplálta ironikus-szórakoztató novelláját Tévelygés a múltban címmel. Farkas Balázs novellája más minőség.

A tanulmányok közt leljük Pomogáts Béla esszéjét a békítő Fejtő Ferencről és két, magánéleti, majd politikai zűrzavarba került barátjáról József Attiláról és Illyés Gyuláról.

Számos könyvrecenzió után következik a zalai csemege, dr. Kostyál László írása a néhai Fischer György zalaegerszegi szobrászművész munkásságáról, aki az idén még csak hatvan esztendős lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!