Kultúra

2015.08.24. 15:40

Évadnyitó társulati üléssel kezdték meg a munkát a teátrumok

Zalaegerszeg - A Hevesi Sándor Színházban és a Griff Bábszínházban is évadnyitó társulati ülést tartottak hétfőn a művészeti műhelyek.

Arany Horváth Zsuzsa

A megyeszékhelyi teátrumban a nézőtérrel gyűltek össze a társulat tagjai, akiket Besenczi Árpád igazgató köszöntött a nyári szünet után. Az évadnyitón részt vett Vigh László országgyűlési képviselő, aki elmondta, azon munkálkodik, hogy külön kormánydöntés segítségével meghozhassa azt az 1 milliárd forintot, amely a felújításhoz szükséges lenne. Ezt a célt szolgálja az Aquacityben zajlott jótékonysági főzési akció nyomán összegyűlt összeg egy része, hiszen a másik kedvezményezett a megyei kórház. A színház igazgatója is szólt a rekordösszegű bevételről, amely azt mutatja, a zalaiaknak fontos a teátrum, a gesztus pedig felelősséget ró az intézményre. Az odaadó munka, összefogás, fegyelem és a merész, de minőségi műsorterv révén színvonalas szórakoztatásra számíthatunk az új évadban is, derült ki a direktor szavaiból. Megtudtuk azt is, hogy távozott Foki Veronika, Kanda Pál, Vas János, ám Baj László színművész személyében régi-új tagot szerződtetett a színház.

A nézőtérre gyűlt Hevesi Sándor Színház társulata A himnuszt hallgatja az évadnyitó társulati ülésen. Előtérben György János, Czegő Teréz, Balogh Tamás, Bálint Péter színművész

A Hevesi Sándor Színház pályázati forrásból rendezhet szakmai tanácskozást októberben az ifjúsági program a tantermi deszka eddigi eredményeiről, további feladatairól. Az ebben a sorozatban játszott Semmi című produkció országos forgalmazásához újabb 8 előadására nyert pénzt a társulat.

Néhány művész igazoltan hiányzott az évkezdésről, hiszen tegnap este még játszottak Zsámbékon a Calderon-átiratban. Szeptember 12-én a fővárosi Thália Színházban televíziós felvétel készül a Közellenség című darabról, amelyet két nappal korábban idehaza is eljátszanak, utána pedig Verebes István irányítása mellett zajlik beszélgetés a látottakról. Az immár hagyományos évadnyitó forgatagot szeptember végére tervezi a színház vezetése.

Az évadnyitón elhangzott, az októberi nagyszínházi bemutató, a Doctor Herz című musical próbái mától kezdődnek Szerednyei Béla érdemes művész vezetésével, egy hét múlva Sztarenki Pál a Kövek című ifjúsági drámáját próbálják a színészek. Az évad bemutatóira utalva Besenczi Árpád leszögezte, biztos benne, hogy a közönség érti és értékeli majd az izgalmas darabválasztásokat. (Jön A szecsuáni jólélek, a Markancos Kata, a Házasságlevél, több sikerdarab is műsoron marad, az ifjúsági sorozatban pedig zalai szerző színművének ősbemutatójára a készülnek.)

Az évadnyitó végén törzsgárda tagsági elismeréseket adott át a színigazgató.

A Griff Bábszínház ugyancsak tegnap tartotta évadnyitó társulati ülését, mégpedig a tiszta lap jegyében. Ezt szimbolizálta a korábban meseképekkel teli, s most fehérre festett lépcsőház is, ahol idővel új dekoráció kap helyet. A bábszínház új igazgatója, Szűcs István a múltra utalva kitért rá, a bábszínház eddigi története nem volt zökkenőktől mentes, hiszen mindössze egyetlen igazgató, Horváth Károly töltötte ki 5 éves ciklusát. Bízik benne, hogy ő lesz a második.

A Griff társulata (balról): Szűcs István, Tímár Zoltán, B. Szolnok Ágnes, Nagy Karina, Bartal Kiss Rita. Mögöttük Szilinyi Arnold, Barna Zsombor, Medgyesi Anna, valamint Kosznovszky Márton Fotó: Pezzetta Umberto

Változások persze most is várhatók, ezek közül a leginkább várt a bábszínház új, önálló helyre költözése. Amint sikerül pályázati forrást találni a régi MMIK felújítására, költözhet a Griff. A társulatba új tagok kerültek: Tímár Zoltán bábszínész már az előző évad végén bizonyított, az Egerből érkezett Kosznovszky Mártont pedig szintén hamarosan megismerhetjük. A fiatalember végzős a színművészeti egyetem bábszínész tagozatán. Ugyancsak oda jár a zalaegerszegi kötődésű Barna Zsombor, aki egyelőre vendégként lép fel a szeptember 25-én esedékes első darabban, Lázár Ervin A legkisebb boszorkány című meséjében (rendező Somogyi Tamás). A korábbi igazgató, dr. Pinczés István szerződésének lejártáig vendégként segíti a társulat munkáját Bartal Kiss Rita Blattner-díjas rendező, azt követően azonban ő tölti be a művészeti vezetői posztot.

Az évadban hat bérletes előadást mutatnak be, ebből négyet még az idén, erős ősz vár tehát a társulatra. Októberben Halasi Dániel rendezi a Csoda és Kósza című Czigány Zoltán-mesét, novemberben a Hepp Trupp Társulat vendégelőadásában érkezik A 3 kismalac és a farkasok, decemberben pedig Schneider Jankó rendez a Griffben egy afrikai népmesét. Az új év februárja Csukás István meséjével köszönt a gyerekekre, majd Gimesi Dóra Istipisti és a kővirágok című darabja zárja a sort, mely mű kifejezetten a Griff számára született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!