Kultúra

2017.08.08. 17:01

Értékeket mentenek a Thúry Vitézlő Oskolában

NAGYKANIZSA A második világháború előtti időkből származó tankönyveket, értesítőket és egyéb, oktatáshoz köthető dokumentumokat gyűjt a Thúry Vitézlő Oskola.

Szabó Zsófia

Az értékmentésen és a jövő generáció identitástudatának megőrzésén túl a hagyományőrző csoport gyűjtési elkötelezettségének fontosságát mutatja, hogy a könyvtárak sem őriznek ilyen kiadványokat az 1945-öt megelőző évekből, évtizedekből. Az oskola dokumentumtárában van jópár kötet, de továbbiaknak is lenne hely.

Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője Fotó: Szakony Attila

– Internetes aukciós oldalakon, bolhapiacokon mégis sikerült szert tennünk  több könyvre, füzetre – mutatta Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője Ady utcai székhelyükön a  dokumentumokat, amelyek lapjaiból csak úgy áradt  a történelem.

– A legrégebbi tankönyv 1881-ből származik, Kossuth Lajos még tizenhárom évet élt a kiadását követően. A „tornászós könyv” mellett kuriózum  „A mi hazánk” című kötet. Annak idején a Magyarországgal kapcsolatos földrajzkönyvet nevezték így az iskolákban – mondta Vörös András, aki az egyik dokumentum kapcsán megjegyezte: nem csak a könyvek belső lapjai tartalmaztak „mondanivalót”,  több kötet borítója is. Útravalót, életviteli tanácsokat üzent a gyermekeknek.

A Thúry Vitézlő Oskola a könyveket a jövőben iskolákban is bemutatná, emellett a helyi bibliotékában is terveznek kiállítást a gyűjteményből.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!