zenei is volt

2019.06.21. 16:16

Élőlánccal segítettek az olvasók az egri könyvtár költözésében

Felújítás miatt az intézmény állományát elköltöztetik, a két épület közötti távolság áthidalásában majd háromszáz önkéntes vett részt.

Élőláncot alkotva olvasók és önkéntesek segítik pénteken a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár költöztetését Egerben. Az intézmény átmenetileg a helyőrségi művelődési otthonban működik majd mostani központja, a nagypréposti palota felújításának ideje alatt.

Kelemenné Csuhay Zsuzsanna, a bibliotéka szolgáltatási igazgatóhelyettese az MTI-nek az esemény előtt azt mondta, hogy a felhívásra több mint százötven önkéntes – olvasó, diák – regisztrált, így reményeik szerint áthidalható lesz a két helyszín közötti körülbelül kétszáz méteres távolság. Később kiderült, hogy az eseményhez végül majdnem háromszáz ember csatlakozott, jócskán felülmúlva ezzel az előzetes várakozásokat.

Az élőláncban közreműködők több ezer kötetet tudtak megmozgatni. Bár ez az intézmény háromszázezres állományához mérten – amelynek fele nem a polcokon, hanem raktárban van – jelképes mennyiségnek tűnhet, mégis nagy segítség volt a munka dandárját végző könyvtári dolgozóknak.

Az igazgatóhelyettes szerint a könyvtár főépületének felújítása előre láthatólag jövő tavaszig tart, a költöztetéssel pedig augusztusban végeznek. Ezután néhány hétre bezárnak, majd ősztől már átmeneti helyükön várják az olvasókat.

A nagypréposti palotát a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, egy összességében csaknem 1,9 milliárd forintos költségvetésű beruházási csomag részeként újítják fel – közölte Zentai László, a városi önkormányzat médiareferense.

Az épületre ebből a forrásból 384 millió forintot fordítanak. Lift beszerelésével teszik akadálymentessé a létesítményt és a rekonstrukció része lesz a tetőzet teljes cseréje is. A falakon belül egyebek mellett számítógépes oktatótermet hoznak létre, és megújult környezetben működhet tovább az értékes helyismereti gyűjtemény is.

A nagypréposti palota az egri Kossuth Lajos utca barokk épületegyüttesének egyik nevezetes tagja. A rokokó palotát egy, a 18. század elején épült ház helyére, Fellner Jakab tervei alapján 1774 és 1776 között építtette gróf Batthyány Ignác káptalani nagyprépost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában