Kultúra

2017.06.25. 17:15

Megyeszerte sok ezren vettek részt a múzeumok éjszakája programjain

A múzeumok éjszakája alkalmából számos program várta megyénk lakóit is. Előkerültek olyan tárgyi emlékek is, amiket a hétköznapokban nem láthat a közönség. Ez az egyik vonzereje a különleges rendezvényeknek.

Hajdu Péter

Zalaegerszegen számos helyszínen kínáltak élményt a múzeumlátogatók számára. A Deák Ferenc könyvtár kezdte a programokat, másfél évszázadot felölelő sajtótörténeti előadással. Csoportok látogathatták az ÁVH áldozatainak Mártírok úti emlékhelyét, a falumúzeumban vacsoraszínház kínált szórakozást, a szomszédos olajipari múzeumban pedig éjszakai barangolást szerveztek. A Zalaegerszegi Törvényszéken a hagyományos bírósági sétán kívül perszimulációt is bemutattak. A Zalavíz is bekapcsolódott a helyszínek közé, itt Zrínyi lovának itatóvályúját tartják. A Göcseji Múzeumtól a rabomobil szállította oda a közönséget. A múzeum kínálta a legtöbb látnivalót, számos érdekes előadással, őskori kalandozóval, középkori életmód és párviadal bemutatókkal. Az állandó kiállításon családi felfedező játék során ismerhették meg a résztvevők a tárlatok érdekességeit.

Nagykanizsán többek közt koncertek, kézműves foglalkozások, kincskereső kalandtúra, illetve a mézről, a mézkészítésről szóló időszaki kiállítás várta az érdeklődőket a Thúry György Múzeumban, ám a legnagyobb érdeklődést vitathatatlanul Thúry György kanizsai várkapitány pallosának leleplezése övezte. A történelmi ereklyét a Magyar Nemzeti Múzeum bocsátotta rendelkezésre, s kizárólag szombaton volt látható.

A történeti kutatások szerint Thúry György pallosa a 16. század közepén készült és ajándék, vagy hadizsákmány formájában került a híres végvári vitézhez, aki markolatát átszereltette. A kard, széles keleti pengével, magyar szablyamarkolattal rendelkezik, a penge felső részének mindkét felét arannyal berakott arabeszkek ékesítik, közéjük foglalva négyzetes keretben a fegyverkovács neve olvasható: Amel-i Mohamed el anszari, vagyis a medinai Mohamed kezének munkája.

A pallos leleplezésén részt vett Cseresnyés Péter államtitkár és Dénes Sándor polgármester is, akik elmondták: Thúry alakja és fegyvere jelképe is lehetne Magyarországnak, sőt ha a jelen szemüvegén keresztül szemléljük múltunkat, akkor azt mondhatjuk, a végvári kapitány és pallosa a középkori invázió elleni küzdelem miatt a nyugati keresztény kultúra egyik védelmezője volt.

A zalalövői Salla Múzeum szombati programjában nemcsak a város római kori elődjéhez kapcsolódó tárlatot nézhették meg az érdeklődők, de múzeumi kvízjátékra is invitálták a résztvevőket. Ez utóbbinak leginkább az volt a célja, hogy a helyi lakosokat is megszólítsa. Vida Piroska tárlatvezető szerint a kiállítótermet, illetve a hozzá kapcsolódó romkertet ugyanis inkább csak a távolabbról érkezők látogatják.

 

- Közülök is leginkább iskolás csoportok, amelyek osztálykiránduláson járnak errefelé - mondta Vida Piroska. - Magas a nyugdíjas korú vendégek aránya is, nemrégiben Debrecenből jött egy csoport. Sajnos, a romkert most éppen olyan állapotban van, hogy az csak távolról tekinthető meg, pedig arra mindig nagyobb az érdeklődés.

A helyi általános iskolában idén végzett Herczeg Nikoletta és a hetedik osztályból kikerült Gál Veronika számára sem ismeretlen a tárlat. Mint mondják, évente többször járnak a helyi múzeumban, vagy az iskola szervezésében, vagy különböző témanapok keretében. Ezúttal arra vállalkoztak, hogy a Múzeumok éjszakája programba is besegítenek, a római kort idéző ruhában fogadták a látogatókat.

A Salla Múzeum két órán át fogadta a vendégeket, majd kihirdették a kvízjáték nyerteseit is. A felnőtt kategóriában Mile András, míg a gyermekek közül Boncz Dorka kapta a szervezők ajándékát.

Keszthelyen minden múzeum csatlakozott az egyéjszakás kulturális kalandhoz. A Balatoni Múzeum látogatói találkozhattak Dr. Csonttal, azaz antropológiával is ismerkedhettek, a Georgikon Majormúzeumban Szent Iván- napi hagyományokat is megidéztek, a Helikon kastélymúzeumban megelevenedett a régmúlt idők főúri világa - itt látványos fényfestés zárta a napot -, de a Szendrey emlékszoba és a magánmúzeumok is csábították a vendégeket. A Vajda Öregdiákok Egyesülete is kínált programot: titkos helyekre, felfedező túrára várták az érdeklődőket három egymás mellett álló épületbe, melyek története évszázadokon keresztül egybefonódott. Az első állomás a Fő téri templom volt.

 

- Tizennegyedik századi pompájában tárul a látogatók elé. Fő nevezetessége a szentély egyedülálló freskósorozata, amely egy keresztény üdvtörténeti elképzelést mutat - mondta az idegenvezetője, Varga Sz. Gábor tanár.

A résztvevők ezen az esten járhattak a Festetics-család több generációjának temetkezési helyén. a templom alatti kriptában (mely máskor nem látható), majd a templom melletti premontrei rendház és a gimnázium történetével, valamint építészetével is ismerkedhettek.

A Fő téren a művelődési intézmény Szent Iván napok a Balatonnál című programján külföldi és hazai csoportok léptek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!