Kultúra

2015.08.26. 17:40

Egerszeg amerikai szemmel

Zalaegerszeg - Sikeres képzőművészeti tárgyú szerveződés segítségével érkeznek immár hónapok óta távoli országok művészei a zalai megyeszékhelyre. A D CLINIC Studios lelke, a szlovéniai szervező, Pál Kátja az ötletgazda.

Arany Horváth Zsuzsa

Beszámoltunk már ifjú kanadai, brazil és amerikai alkotók jelenlétéről, ezúttal a szintén a tengerentúl érkezett Lewis Colburn (szobrász, egyetemi adjunktus) egy hónap alatt szerzett zalai benyomásairól kaphattunk képet a Göcseji Múzeumban kiállított installációi révén. A Three Museums Objects címet viselő szoborsorozat a zalaegerszegi múzeumban és a város épített környezetében található tárgyakon alapul, írja az alkotó az ajánlásban.

Büszkék lehetünk, hogy a XIX. századi jellegzetes bajusszal ékes arcú fiatal művész, Philadelphiából érkezvén hetekre bevette magát a múzeumba. Megfigyelte múltunkat, tárgyainkat, s persze főleg azt, hogy a gyűjtőmunka miképp tekint vissza egy közösség történelmére. Így láthatta a régészet által előtárt ezeréves cserépedényeket, az olajipari múzeum szoborparkját, amely híres mérnököknek állít emléket, valamint a számára különleges látványt nyújtó villanyoszlopot.

Lewis Colburn a Vajta László mellszobor kicsinyített másával. Háttérben dr. Kostyál László
Fotó: Katona Tibor

- Nálunk, ha vannak távíró-, telefon- vagy villanyoszlopok, azok fából készülnek, nekem újdonság volt a lépéslyukakkal ellátott beton használata, ráadásul az is, hogy támasztóoszlop teszi térszerűvé válaszolta a tárlatnyitáson faggatózó kérdéseinkre a művész. Mielőtt a nemrégi lámpafelújítás inspirációja felé kalandozott volna a gondolatunk, láthattuk, az oszlop éppen feleakkora az eredeti méretének, ahogy a cserépedények, és a mellszobrok közül kiválasztott Vajta Lászlót ábrázoló alkotás is.

- A méreteltéréssel tudom a tárgyakkal kifejezett értékek jelentőségét változtatni - magyarázta Lewis Colburn. Aki ugyan még soha nem járt Magyarországon, de már ideérkezte előtt ismerte a zalai megyeszékhely nevét. Talán mondanom sem kell, egyik tanárának a felesége zalaegerszegi származású. Megint ilyen kicsi a világ. Ahogy az ifjú alkotó szobrai.

Zalai földben lelt cserépedények nyomán újragondolt alkotások

- Szeretek mindent a saját kezemmel megcsinálni - mondta, amikor a fa, beton és fém kombinációk előállításáról érdeklődtünk. Ugyanis látszott, nagyon sokat dolgozott ittléte alatt. A faszerkezet a hordozhatóságot jelképezi, a beton pedig, látjuk, kedvenc anyaggá vált, noha egy kicsit (!) megtréfálta.

Lewis Colburn alkotásai Zalaegerszegen maradnak, s mint az amerikai szobrász és a D CLINIC munkáját segítő Tóth Norbert művész-tanár elmondta, talán egyszer egy városi képtár féltve őrzött darabjai lehetnek.

A stúdió itt tartózkodó alkotói pénteken este hét órakor várják az érdeklődőket a mosodában (Rákóczi u. 2-4.) tartandó második projektzáróra.

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!