Kultúra

2009.12.31. 10:45

Disznóorr és méz szilveszterkor - Ön milyen babonákban hisz?

Szilveszterhez és az év első napjához rengeteg népszokás kötődik, amelyeknek céljuk a következő esztendőre egészséget, bőséget, szerencsét és boldogságot hozni.

Horváth Viktória

 - Szép kis tűzijátékot tervezünk idén egy baráti házaspárral, ha a gonosz szellemeket nem is, a szomszédainkat biztosan távol tartja - viccelődött János Tivadar, aki elárulta, inkább saját szórakozásukra, mintsem a hagyományok miatt zajonganak.

 Egy középkori babona szerint ha nem falunk fel mindent szilveszterkor, akkor az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni. Tilos baromfihúst ennünk, mert hátrakaparja a szerencsénket, viszont a rétessel hosszúra nyújthatjuk. A hal, folyó menti vidékeken - tehát Zala megyében sok helyütt - bőséget hoz, máshol viszont elúszik vele.

 - Úgy tudom, a disznó előretúrja a szerencsét. De ne rántott húst készítsünk, hiszen csak a fül, a farok, a köröm és a csülök hatásos , vagyis a malacsült. Arra idén nem telik, de a jó öreg lencse majd kisegít minket bőséggel - reménykedett Szabó Károlyné Angéla. Azt is elmesélte, Ausztriában élő lánya családja ilyenkor hagyományosan disznóorrt eszik lencsesalátával, amitól ő irtózik.

 Ne csak a hasunkra gondoljunk az év utolsó napján, hanem a szívünkre is, hiszen rengeteg népszokás kötődik a párválasztáshoz.

 - Ilyenkor mandulaszemet főzött édesanyám a lencse közé, amelyik nővérem megtalálta, attól remélték a menyegzőt az évben. Volt, mikor úgy is lett, volt, mikor nem - mesélte Szaladi Ferenc, de mint mondta, náluk az ólomöntést vagy gombócfőzést nem ismerték akkoriban. Azt tanácsolta, a szerelmesek ügyeljenek arra, mindig tele legyen a mézes bödön, hisz akkor a szerelmük is olyan édes lesz.

 - Nem szabad házi munkát végezni az új év első napján, de meg kell tölteni a konyhai tartókat fűszerekkel, az bőséget hoz - osztotta meg velem babonáit Kiss-Török Laura. Viszont nem hisz abban, hogy orvoshoz nem szabad menni ilyenkor, szerinte, ha valakinek nagyon fáj a foga, nem érdeklik a babonák. - Jó, ha az év első napján tartózkodunk a veszekedéstől, szerencsétlenséget hoz. Sőt, a legjobb az lenne, ha az év többi napján se veszekednénk - tette hozzá.

 Persze sokan tudják, a babonák sikerének csupán egy titka van: hinni kell bennük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!