A krónikás

2019.01.22. 18:00

Cseh Tamás születésnapjára is emlékezünk ma

Január 22-én lenne hetvenhat éves a legendás zenész.

Cseh Tamás egy ma már távolodóban lévő korszak hiteles krónikása volt. Az általa megszólaltatott rég pangó tangó több volt dalnál, életformává vált a maga idejében. Sorok között üzenve, a lélekhez szóltak Cseh Tamás dalai – olvasható a Muzsa.sk szerzőjének visszaemlékezésében.

A cikk szerzője felidézi:

„Cseh Tamás lelke mélyéig polgár volt egy reménytelenül elszürkült világban.

Tépelődő, félénken zseniális, egyszóval velejéig magyar. Mint írja, az előadóművész Bereményi Gézával alkotott elválaszthatatlan párost: Bereményi verseknek is beillő dalszövegeit Cseh Tamás formálta lelkekig hatolóvá.” „Közös horizontjuk az ócska cipőtől a pályaudvari váróteremig terjed” – jegyzi meg az író.

„Hát mikor szegődtem ide, ahol csak félig vagyok? Fejemben összekeveredtek féldecik és kormányzatok. Születtem Magyarországon, abban a sötétsárga foltban, a tanácsháza oldalában, egy részeg éjszakán” – idézi fel a visszaemlékezés szerzője a Születtem Magyarországon című dalt.

„Cseh Tamás itt hagyott minket Európa fényudvarában, Kelet és Nyugat között (...) Meztelen ember, szemben a csenddel:

szinte látjuk Cseh Tamást, az előadóművészt gitárral kezében állni a színpadon, az első akkordok után oldódik a feszültség, arcára kiülnek az érzelmek, a dalok életre kelnek.

Elmondom, mid vagyok, mid nem neked. A művész és a közönsége. Csönded vagyok, ha rám így kedved van, maradhatok” – olvasható a krónikás előtt tisztelgő írásban.

Borítókép: Cseh Tamás. Fotó: elteonline.hu

 

Címkék#Cseh Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában