Rockzene

2017.11.16. 12:00

Cadaveres: Telt házas koncertek és remek teljesítmények a színtéren

Nagyon büszke vagyok arra, hogy részese lehetek annak az izgalmas folyamatnak, ami a kortárs rockzenében jelenleg végbemegy. Rengeteg jó underground zenekar van Magyarországon, nemzetközi összevetésben is álljuk a versenyt.

Gyuricza Ferenc

A Cadaveres nem csak itthon, Európa több országában is folyamatosan koncertezik Fotó: Archív

Többek között ezt mondta lapunknak a groove-alapú, modern metalt játszó Cadaveres gitáros-zenekarvezetője, Körmöczi Péter. A zenész szerint eddig sem volt okuk különösebben szégyenre, most azonban olyan tartalmas időszakot élnek, amiről vélhetően sokat fognak a jövőben beszélni.

- Az egyértelműen látszik, hogy nagyon erős a pezsgés a színtéren – emelte ki a Cadaveres gitárosa. – Budapest bekerült a nemzetközi vérkeringésbe, gyakorlatilag naponta-kétnaponta lépnek fel külföldi zenekarok, vagyis ebben a tekintetben elértük azt a szintet, amit korábban mondjuk Bécsben tapasztalhattunk meg. Én ilyen sok telt házas koncertet, mint amennyi az utóbbi két-három évben volt, még nem láttam idehaza. Mindezt annak ellenére, hogy a fizetőképes kereslet nálunk nyilván még nincs olyan szinten, mint a legtöbb európai nagyvárosban. Itthon egyelőre még az a jellemző, hogy ha valaki vesz egy jegyet valamelyik külföldi fellépő koncertjére tízezer forintért, annak már nem lesz kedve ugyanazon a héten egy magyar koncertre is elmenni, még akkor sem, ha az csupán egy-két ezer forintba kerül. A telt házas koncertek sokasága az én véleményem szerint így leginkább azt jelzi, hogy folyamatosan nő a koncertre járók száma, de egyelőre eloszlik ez a tömeg, ez az embermennyiség a sok fellépés között. A változást igazán akkor vesszük majd észre, ha az itthoni zenekedvelőknek is lesz annyi pénze, hogy egy héten, vagy egy hónapon belül akár több koncertre is meg tudják venni a belépőt.

A Cadaveres nem csak itthon, Európa több országában is folyamatosan koncertezik Fotó: Archív

Körmöczi Péter azt is hozzátette, a hazai rockzene fellendülésén nagyon sokat segített az a pénzügyi támogatási rendszer, amit a Nemzeti Kulturális Alap, illetve a most éppen nevet váltott Cseh Tamás Program nyújtott. Bár a Cadaveres – illetve annak elődje, a Cadaveres de Tortugas előtte is állandóan turnézott külföldön, de most például az NKA támogatásának köszönhetően tudtak koncertet adni Franciaországban.

- Az NKA támogatása révén tudjuk a legfrissebb kiadványunkat is megjelentetni – tette hozzá a zenész. – Within The 5th címmel egy DVD-vel lepjük meg a közönségünket, aminek az ötletét már a legutóbbi nagylemez, a The Fifth House megjelenése idején felvetettük. A zenekar jelenlegi felállásával ugyanis még nem készült DVD, így most ezt az adósságot is letudjuk.

Körmöczi Péter beszélt arról is, hogy a Cadaveres mindig próbált extra tartalmat adni a rajongóinak. Hol egy kislemezt tettek az aktuális albumuk mellé, hol egy koncertfelvétellel tették még vonzóbbá. Most annyiban térnek el a hagyományos megoldásoktól, hogy ezúttal külön jelent meg a stúdióalbum és a DVD, de a két kiadvány mostantól együtt is beszerezhető lesz.

- Februárban volt egy nagyon hangulatos koncertünk a budapesti Dürer Kertben, ezt rögzítettük, s ez adja a DVD alapját – ismertette a részleteket a gitáros. – Emellé feltettük azokat a stúdiós videókat, amelyeket a The Fifth House album felvételei során készítettünk, és szerepel a DVD-n az új album dalaihoz kapcsolódó hat videoklip is. Természetesen az lett volna az ideális, ha mind a kilenc dalunkhoz készül klip, de ez egy underground zenekartól irreális elvárás lenne. Így inkább arra figyeltünk, hogy a klipes variációknak minden szegmensét kimerítsük, vagyis van köztük koncertklip, egyszerűbb szöveges videó, imidzs klip, számítógépes grafikával megrajzolt klip, valamint egy amatőr filmes megoldás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában