Kultúra

2017.04.18. 16:06

Tizennyolc év után újból kiadták Borbás György monográfiáját Zala Györgyről

Zalaegerszeg - A napokban újra megjelent Borbás György (1938-2009) zalaegerszegi művésztanár, szakíró monográfiája, amelyben 18 évvel ezelőtt elsőként dolgozta fel Zala György, a millennium szobrásza életművét.

Magyar Hajnalka

A Kossuth Könyvkiadó által gondozott mű újbóli megjelentetését Zala György (1858-1937) halálának 80., valamint születésének jövőre esedékes 160. évfordulója egyaránt indokolja.

A zalai indíttatású kötet 1999-ben látott először napvilágot, s a monográfia szerzőjét a Magyar Tudományos Akadémia Pedagógus Kutatói Pályadíjjal jutalmazta érte. Borbás Györgynek azonban nem csak az úttörő jelentőségű kötet az egyedüli érdeme Zala György életművének újrafelfedezésében. Tíz évvel ezelőtt ugyanis életre hívta a 42 fős, jeles szakemberekből álló országos Zala György Emlékbizottságot, melynek titkára volt. Ugyanezen lendületből táplálkozott a 2008-as Zala György Emlékév is, amelynek rendezvényei Aradtól, Lendván át Zalaegerszegig hirdették a nemzeti történelmi szobrászat páratlan mintázókészséggel megáldott kiemelkedő képviselőjének tehetségét. Borbás György kitartóan küzdött azért is, hogy Zala Györgynek Magyarországon emléket állítsanak, de legalább hogy emléktáblája felkerülhessen budapesti, Stefánia úti műtermének falára. Terve végül az épület előtti járdán valósult meg.

A szerző, Borbás György, a 2008-as Zala György  emlékév egyik rendezvényén. Mögötte a falon a szobrász portréja

Zala György, akinek legismertebb műve a budapesti Hősök terén álló Millenniumi emlékmű, Alsólendván, a történelmi Zala vármegyében született, Mayer Györgyként. Nevét, a szülőföldhöz való ragaszkodás jeleként változtatta Zalára, 25 évesen. Munkásságát Szatmári Gizella is feldolgozta három éve megjelent, Fény és árnyék - Zala György pályája és művészete című kötetében, ám az úttörő szerep Borbás Györgyöt illeti.

A szerző katonásan fess alakja, az elmaradhatatlan aktatáskával jellegzetes színfoltja volt a megyeszékhelynek. 1980-tól, tizenhat éven át tanított a Zrínyi-gimnáziumban földrajzot és rajzot, kiállításmegnyitó nem múlhatott el nélküle a városban. Az ecset és a véső mellett jól forgatta a tollat is, művészeti, irodalmi folyóiratokban publikált, ismeretterjesztő előadásokat tartott. Kutatóként is elhivatottság jellemezte. Zala György életművének feldolgozása mellett igen jelentős munkát fektetett az egerszegi gimnáziumot megalapozó Wlassics Gyula; továbbá a Csány-kultusz apostolaként jegyzett Borbély György életművének feltárásába, majd kötetté érlelésébe. Fáradhatatlanul levelezett, szervezett, utazott, ha kellett szenvedélyesen vitatkozott, hogy a számára fontos értékek, személyiségek méltó elismerést kapjanak az utókortól.

A második kiadás címlapja, immár a szerző nevével

S lám, a monográfia, amiért oly sokat dolgozott, most másodszor is életre kelt. Köszönhetően az EMMI, valamint a Lendva Község Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség és a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség támogatásának. A 2. kiadás kötetbemutatóját április 21-én, pénteken 18 órakor tartják Lendván a Bánffy Központban (méltató Pisnjak Attila), másnap 11-től pedig Zala György emléknappal tisztelegnek a lendvai színház előtti téren a honi emlékműszobrászat egyik legjelesebb mestere előtt.

Az új kiadás már az életmű sorsának friss fejleményeiről is tudósíthat. Hiszen például 2004-ben Aradon, a Megbékélés Parkban ismét felállították Zala György Szabadság-szobrát, Andrássy Gyula monumentális, kétszeres életnagyságú lovasszobrának újonnan készült másolata pedig 2015-ben visszakerült a Kossuth térre.

S még egy változás tapasztalható a 2. kiadásban. Ez alkalommal már a szerző neve is szerepel a címlapon, ami elsőre, a monográfus szerénysége okán hiányzott onnan...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!