Kultúra

2014.08.27. 13:30

Bennfentes - Indulhat az évad

Zalaegerszeg - Indul az évad, újra együtt a Hevesi Sándor Színház társulata. Nézze meg képes beszámolónkat!

Pezzetta Umberto

Indul az évad, újra együtt a Hevesi Sándor Színház társulata. A hét eleji évadnyitón a színészek megismerték az új darabok szereposztását, s persze a nyári élmények is szóba kerültek. Lőrincz Nikol például dolgos nyarat tudhat maga mögött hiszen a Kvártélyházi Nyár két darabjában is szerepelt. A kaktusz virága című örökzöld komédiában Stéphaniet, a notórius agglegény fogorvos asszisztensnőjét alakította. E karaktert Ingrid Bergman megformálásában ismerhette meg a közönség, de őt ez szerencsére nem feszélyezte, élvezte a játékot. Sűrű évad vár rá, sok feladattal, még jó, hogy legalább egy hetet lazított közben. A tengerpart örömeit élvezhette a horvátországi Pulán, a legjobb barátnője társaságában.

Besenczi Árpád direktor számára a nyár legnagyobb kuriózuma az volt, hogy alig dolgozott. Újdonsült férjként erre minden oka megvolt. Feleségével, Besencziné Nagy Kornéliával a Maldív-szigeteken töltötték a nászutat, majd erdélyi körút következett. Igazgatóként A miniszter félrelép című bohózat rendezése vár rá, férjként pedig a baba fogadása, november elejére várják gyermeküket.

Czegő Teréz három hetet töltött ikertestvérénél Székelyudvarhelyen, ezt kivéve az egész nyár szereptanulással telt számára. A Lakásszínház új bemutatója ugyanis az ő vállán nyugszik, Polcz Alaine Asszony a fronton című regényének mono-dráma változatát kelti életre. A felkészülés részeként alaposan tanulmányozta a szerző kivételes életművét is.

Salamon Emőke, a színház művészeti titkára 30 éves törzsgárda kitüntetést vehetett át az évadnyitón. A számot hallva sokaknak tátva maradt a szája.

– 1983 októberétől dolgozom a színházban, 14 éven át súgó voltam. Sok izgalmas sztorinak lehettem részese, de ezeket az ember bizalmasan kezeli, legfeljebb egymás között anekdotázunk. Aztán Stefán Gábor igazgató felvetette, volna-e kedvem a titkársági munkához. Azt feleltem, próbáljuk meg... Rengeteg emlékem, élményem van, fiatalon zseniális emberek közé csöppentem, sajnos sokan már nincsenek közöttünk. Meghatározó élmény volt számomra például a Ruszt József által rendezett Egmont, vagy az 1984-ben bemutatott Húsvét, benne Barta Máriával, Máriáss Józseffel, Rácz Tibivel, Szalma Tamással, Zsótér Sándorral.

A színház a portásnál kezdődik - eme mondat a direktor szájából hangzott el az évadnyitón, azt érzékeltetve, hogy a nagy egész működésében mindenkinek meg van a maga szerepe. Így gondolja ezt Boronyák Zoltán is, a színház portása, aki 2005 óta őrzi a művészbejárót. Szereti ezt a feladatot, a színház különleges miliőjét, úgy érzi, megtalálta itt a helyét. A nyár az ő életében is örömteli családi eseményt hozott, egybekelt párjával, aki honlapszerkesztéssel foglalkozik.

Kiss Ernő színművész két fiával, Bencével és Balázzsal érkezett az évadnyitóra. A család végre közös nyaralásra is tudott időt szakítani, a 11, illetve 7 éves fiatalember ugyancsak élvezte a horvát tengerpart örömeit.

– Az előző évadban hét darabban dolgoztam, úgy éreztem rám fér egy kis pihenés, ennek szenteltük a nyarat – mondja Kiss Ernő, akit októberben A miniszter félrelépben láthatunk, a titkár szerepében.

Ecsedi Erzsébet (jobbról) számára a Griff Bábszínház adja az évad első feladatát, ugyanis felkérték A csillagszemű juhász című magyar népmese rendezésére. Nem először dolgozik együtt a bábszínházzal, az előző évadban Kecsege, facsiga címmel interaktív verses-zenés élményt nyújtott a gyerekeknek, a produkcióban lányával együtt szerepelt. Kovács Olga a pihenésnek és a családnak szentelte a nyarat. Szülei Békéscsabán élnek, őket többször is meglátogatta. Emellett a főváros és a Balaton között osztotta meg idejét, sokat bulizott. Nagyon várja az évadot, s benne az új feladatokat.

– Fantasztikus volt a nyár, sokat utaztam, jártam Barcelonában, Bécsben, Szlovéniában és Szegeden is – meséli Madák Zsuzsa dramaturg. – Persze munka is akadt, három darab szövegkönyvét készítettük elő Sztarenki Pállal, illetve a Tantermi Deszka program keretében idén műsorra kerülő előadáson dolgoztam. Janne Teller Semmi című ifjúsági regényét adaptáljuk, osztálytermekben adjuk majd elő, méteres babákkal... Elég kemény történet, rengeteg kérdést vet fel, remélem bejön a fiataloknak.

– A nyár csodás volt, csak mint mindig, rövid... – avat be Bot Gábor, aki A kölyök című musical szövegkönyvével érkezik. – Feleségemmel, Debrei Zsuzsával nyolc év után végre eljutottunk a tengerhez, nagyon hiányzott már ez az élmény, számunkra ugyanis a tengerpart az igazi nyaralás. Ötéves kislányunk, Jázmin is nagyon élvezte, most látott életében először ekkora vizet. A horvátországi Trogirban jártunk, gyönyörű a történelmi városmagja...

Kapcsolódó cikk:

Évadnyitó a Hevesi-színházban: musical, bohózat és bűbájkomédia is lesz a nagyszínpadon, fotókkal, videóval

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!