Kultúra

2017.04.11. 16:00

Batthyány-uradalmak - Tárlat a legendás arisztokrata családról

Nagykanizsa – Batthyány-uradalmak címmel új időszaki kiállítás nyílt a Thúry György Múzeumban.

Horváth-Balogh Attila

A Thúry György Múzeum és a körmendi dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum közös kiállításának megnyitóján Száraz Csilla, előbbi közgyűjtemény igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Balogh László, a humán bizottság elnöke, a Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója mondott köszöntőt. Beszédében nem titkolta: amikor még Kanizsa a Batthyány-család uradalmának egyik régiós központja volt, Dél-Zala lakói kevésbé kedvelték a családot, mert adót kellett nekik fizetni. Azonban a batthyányiak nem csak vittek, hoztak is: például gimnáziumot alapítottak a mai Eötvös téren, amihez hasonló intézmény közel, s távol nem volt a térségben. De a fejlődés más elemei is kötődnek hozzájuk, ezért nekik is megjár a rehabilitáció.

A kiállítást Móricz Péter, a  dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum igazgatója és dr. Koltai András, a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltára levéltárosa nyitotta meg. A kanizsai anyagokat Kunics Zsuzsa történész-muzeológus rendezte kiállítás alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!