Kultúra

2013.03.20. 11:27

Bakelitlemezek és megsárgult újságok a Fáma Házában

Letenye - "Azt mondja a fáma" címmel nyílt kiállítás régi újságokból és hanglemezekből a szabad magyar sajtó ünnepéhez kapcsolódóan Letenyén, a Fáma Házában.

Horváth-Balogh Attila

A Fáma Házát működtető Letenyéért Közéleti Egyesület elnöke, Ráczné Lánczok Zsuzsa elmondta: a szervezet aktivistái gyűjtötték össze a sok-sok régi újságot és bakelitlemezt, sőt, még egy hetvenes évekbeli lemezjátszó is látható a kiállításon, mely körülbelül még egy hónapig tekinthető meg.

- Több, mint 30-féle újságot és több száz darab hanglemezt sikerült összegyűjtenünk - mondta. - Az ötlet onnan jött, hogy itt, a Fáma Házában szeretnénk minden olyan dolgot bemutatni, ami a 60-as, 70-es évekhez kapcsolódik, hiszen maga az épület is azt az időszakot idézi. Rendezvényeinkkel igyekszünk mindig valamilyen alkalomhoz kapcsolódni, most például március 15-höz, illetve a szabad magyar sajtó napjához. S ha már egyszer sajtó, adta magát az újságkiállítás gondolata - a tárlat legrégebbi lapja egy 1915-ös megjelenésű Pesti Napló, de más érdekességek is találhatók.

Rózsás Imre alpolgármester, Rontó Károly és Kuprivecz József a lemezeket és a régi lapokat böngészi. Fotó: Szakony Attila

A nyomtatott repertoár bőséges: látható itt kamaszkorom kedvence, a Reform hetilap,  Hasonlóan a bőség zavarával küzd az érdeklődő a bakelitlemezeket látva, melyeket a műfaji változatosság jelez a Záray-Vámosi házaspártól kezdve, a Neoton Famílián át Simándy József operaénekesig.

Az újságok közt természetesen, találni régi Zalai Hírlapokat is. Közülük kettőben Kuprivecz József volt önkormányzati képviselő magát és családját fedezte fel. Az egyik 1957. május 20-án jelent meg, ahol a férfi kisgyermekkori fotója a Zalai Gyermekszépségverseny cím alatt látható, a másik pedig 1987. szeptember 15-én, ebben egy rövid tudósítás olvasható a Földet a Szent Jupáttal körülhajózó Gál József és Fa Nándor köszöntéséről, akik Letenyén lépték át a horvát-magyar határt. A több, mint 25 évvel fiatalabb Kuprivecz József, felesége és gyermekei üdvözölték a legendás párost. E lapszámból egyébként azt is megtudhattuk még, hogy a zalaegerszegi gyár nyerte a ganzosok munkaversenyét és görög megrendelésre új típusú rezsók készülnek Zalalövőn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!