Kultúra

2017.02.14. 09:55

Az ország legjobb slammerei jártak a zalaegerszegi slam klub estjén

Novemberben számoltunk be arról, hogy két gimnazista, Magas Bianka és Darázsi Fruzsina gondoltak egy merészet és megalapították a zalaegerszegi slam klubot.

Mikó-Baráth György

Azóta minden hónap első csütörtökén gyűlnek össze ezen kortárs művészet zalai kedvelői. A lányok szervezése és a klub sikere minden várakozást felülmúlt, az eddigi három alkalommal telt ház fogadta a fellépőket, akik szintén nagy számban érkeztek.

A februári fellépéssel kapcsolatban, ismét mert nagyot álmodni a fiatal szervező páros, és meghívta az ország legjobb slammerjei közé tartozó Simon Mártont, aki egyébként „főállásban" sikeres költő, műfordító, valamint Horváth Kristófot, (művésznevén „Színész Bob") akinek a társadalmi kirekesztésről szóló művei talán a legérzékletesebben és legfájóbban ható kortárs alkotások. A „sztárok" – nem is feltétlenül ildomos az idézőjel, hiszen ők ketten valóban az ország legjobbjai között vannak – látogatásának szervezéséről, az ötlet megszületéséről Bianka és Fruzsina mesélt.

- Simon Mártonnal beszéltem már a zalaegerszegi slamről korábban, mikor még októberben erre járt. Viszont akkor itt még nem volt semmi, csak a terveink. Említette, hogy szívesen jár ő is és más slammerek is vidékre, ahol új slam klubok indulnak. Ennek apropóján végül felvettük a kapcsolatot, és úgy jött, hogy Horváth Kristóffal együtt február 9-én el is tudtak jönni. Na meg aznap sikerült egybekötni egy rendhagyó irodalomórával is az iskolánkban.

Fruzsi említette, hogy az esti, kb. fél órás előadáson kívül, egy rendhagyó, mondhatni 21. századi irodalomórát is tartott a két slammer a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. Erről Bianka is mesélt.

Simon Márton, a szervezők és Horváth Kristóf Színész Bob

- A bejárati ablak előtt álltunk és vártuk, hogy megérkezzenek, én pedig akaratlanul is a Fruzsival való megismerkedésemre gondoltam. Épp tanulóra sietett le, és megláttam egy elnyűtt Simon Marci kötetet, amitől lelkesen felkiáltottam „jé, téged is érdekel a kortárs költészet?" Akkor még elképzelni se tudtam, hogy egy nap majd Simon Mártont fogjuk várni, aki Színész Bobbal fog vendégként fellépni a slam estünkön. Kicsit vad is lett volna erre gondolni. A tanárok természetesen örültek, és mindenben a segítségünkre voltak, főleg irodalomtanáraink, akik maguk is olyan izgatottan várták, mint mi. Az irodalomóra pedig eszméletlen tanulságos volt, és érdekes, nagyon jó hangulatban telt, ugyanakkor rengeteget tanultunk belőle.

- Én személy szerint sokat tanultam belőle, és még órákig hallgattam volna a költészetről, rímekről és szabadversekről szóló előadást. Be is mutatták, láttuk, hallottuk a verselések, ritmusok közti különbséget, és mi is megpróbáltunk írni pár sort közösen. Tette még hozzá Fruzsina.

Este, szokás szerint 19 órára gyülekeztek a „Slam Poetry Zalaegerszeg" hívei. Kis - mondhatni művészektől kötelező – késéssel indult műsor, melynek első 30-40 percében Simon Márton és „Színész Bob" felváltva adták elő slamjeiket. A hallgatóság megismerhette mindkét előadó első, ebben a szabad stílusban íródott művét. Ezek mellett hallhattunk még a rasszizmus, a kirekesztés problémájáról, a depresszióról íródott műveket, illetve a vidámabb percekben azt is megtudhattunk, hogy Simon Mártonnak néha ismerkedés közben sem jött rosszul, hogy jól ismeri Závada Pétert.

Darázsi Fruzsina és Magas Bianka
Fotó: Mikó-Baráth György

Majd a következő etapban a feltörekvő zalai slammerek léptek színpadra, s mérték össze tudásukat. A zsűri két tagját a közönség soraiból választották ki a szervezők, a harmadik pedig Simon Márton lett. Ez volt az első alkalom, hogy nem csak a dobogósok kerültek díjazásra, hanem egy különdíjat is kiosztott a zsűri. Február hónap legjobb slammerjeinek sorrendje végül a következőképpen alakult: 3. helyezett Kővári Kolos, 2. Mészáros Aliz míg a bajnok Bujtor Zsófia lett, a különdíjat pedig Kardos René vihette haza.

Ismét egy sikeres kultúrestet hoztak össze a szervezők, de továbbra sem dőlnek hátra az elégedettségtől. – Vannak már elképzeléseink, és gőzerővel fogunk dolgozni, hogy a márciusi est is hasonlóan jól sikerüljön, amiben sokat segít Cserpes Attila, a székhelyünknek számító kávézó tulajdonosa. Nélküle ez a mostani program sem valósulhatott volna meg. Bianka kicsit sejtelmesen fogalmazott a klub jövőbeli terveivel kapcsolatban, Fruzsinától viszont kicsit többet tudhattunk meg – Nagyon reméljük, hogy nem utoljára láthattuk Simon Mártont és Horváth Kristófot Zalaegerszegen fellépni...! Illetve számítunk más slammerekre, egyben szeretnénk, ha minél többször tudnánk szakmai zsűrit összeállítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!