Kultúra

2006.08.26. 02:27

Az oknyomozás szabályai

Alsóörs - A televízióban, újságban sok riport szól hétköznapi emberek tragédiájáról. Az oknyomozásról Dallos Zsuzsa, a Pannon Lapok Társasága központi szerkesztőségének munkatársa tartott előadást.

nincs nev

- Észrevételeink szerint a média sokszor oly mértékben belemászik az emberek életébe, hogy már-már visszatetszést vált ki. Mit gondol erről?- Hét évig dolgoztam bulvárlapnál, ez idő alatt megtapasztaltam, hogyha egy lap megír egy cikket, akkor a konkurencia rákontrázik egy szaftosabb írással. A verseny érdekében olyan képeket is közzétesznek, amelyek sértik a magánjogokat, de az áldozatok nem tudnak védekezni, mert nem ismerik az erre vonatkozó törvényeket. Ezek a bulvárlapok nem rettennek vissza attól, hogy akár holttestekről közöljenek képeket. Ezt hatalmas szakmai hibának és nagyfokú tapintatlanságnak tartom.

- Milyen érzés tragikus sorsú emberekkel interjút készíteni?- Alapvetően nehéz, azonban ha figyelmesen végighallgatjuk őket, akkor segítséget nyújthatunk problémáik feldolgozásában.Utolsó kérdésünk arra vonatkozott, hogy kiknek ajánlja az oknyomozó riporteri munkát. Válaszában kifejtette: Csak olyan emberek válasszák ezt a szakmát, akik fel tudják áldozni a nyugodt vasárnapi ebédjüket karrierjük érdekében, de mindenekelőtt: légy kíváncsi a világra!. (Az interjút Agg Lili, Kustán Hariklia, Radics Nóra, a zalaegerszegi Zrínyi-gimnázium tanulói készítették.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!