Kultúra

2017.07.06. 09:00

Az éneklés szeretete tartja össze őket

Fűzvölgy – „Nem sokat ér, ha magunknak dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak.

Szabó Zsófia

Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia, amiben mind egyek lehetünk. Akkor mondhatjuk majd igazán: örvendjen az egész világ." Kodály Zoltán egyik ismert mondását tekintik hitvallásuknak a nótáskedvű, vidám asszonyokból, snejdig urakból álló Fűzvölgyi Dalostársak, akik akárhol is adják elő a repertoárjukban lévő magyar és német nyelvű népdalokat, slágereket, lenyűgözik a közönséget.

Legyen szó fesztiválról, falunapról, nagyobb ünnepi eseményről Dél-Zalában, az öt éve alakult csapat mindenütt alkalomhoz illő hangulatot varázsol. Akik fültanúi egy-egy fellépésüknek, nem csak tapssal jutalmazzák őket: sokszor a közönség énekesként is csatlakozik hozzájuk.

- A kezdetekkor, 2012-ben az éneklés szeretete hozott össze bennünket – idézte fel  Schmidt Józsefné Erzsébet, az alapítók egyike. –  Férjemmel, aki több cikluson át a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke volt, ellátogattunk egy vas megyei művészeti fesztiválra, ahol több kórus is pódiumra lépett. Megtetszett mindkettőnek, s egyúttal elgondolkodtunk: otthon is szükség volna egy dalkörre. Ezen a véleményen volt a falu akkori s jelenlegi vezetője, Szabó István is, aki szintén azon munkálkodott, alakuljon a községünkben egy dalos csapat. Annak idején csak helybéliek alkották, hamarosan viszont más településekről is csatlakoztak hozzánk.

Fotó: Szabó Zsófia

Mi több, a Fűzvölgyi Dalostársak szakmai vezetője, karnagya is jó pár völggyel távolabbról, Felsőrajkról származik. Tánczos Laura, aki több kanizsai és környéki dalos csoport karnagya, nem csak tudását vitte el a fűzvölgyi nótás kedvű társasághoz...

- Anno felkeresett a falu elöljárója, hallgassam meg a frissében alakult csapatot – idézte fel Tánczos Laura. – Amint ízelítőt adtak tudásukból, biztattam őket a folytatásra. Jókedvű, kedélyes csapat volt, amiről azóta is minden egyes találkozáskor meggyőződöm. Hetente próbálunk, ahol a hangulat mindig kiváló. A jókedv mellett természetesen a minőségi munkára is kiemelt figyelmet fordítunk. Repertoárunk bőséges, a népdaloktól a szerelmi énekekig, a slágerekig alkalomhoz illő énekeket adunk elő. S ami még szintén kuriózum, hogy német nyelven is dalolunk, ugyanis a csapat nagy része sváb ajkúak lakta községekből származik. Ezzel, ahogy a sváb motívumokat idéző fellépő ruhánkkal is őrizzük e szokásvilágot – összegezte Tánczos Laura, egyúttal elárulta: zenei kísérete is van a Fűzvölgyi Dalostársaknak: Oláh János kíséri harmonikán a csapatot, aki a szakmai vezető élete párja is egyben...

- Gyakran előfordul, hogy otthon is próbálunk – nevetett Tánczos Laura.  – Miközben főzöm, mellette éneklek is, a férjem pedig  harmonikán játszik. Nem csak mi, mindnyájan, akik a csapatot alkotják, ilyen életvidáman, szeretettel és szívből dalolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!