kiemelkedő nézettség

2019.09.11. 14:24

Átadták a Vidéki Színházak Fesztiváljának díjait

A Miskolci Nemzeti Színház Cyrano című előadása nyerte el a legjobb előadás, Ráckevei Anna és Zayzon Zsolt pedig a legjobb színész díját.

Budapest, 2019. szeptember 11. Varga Zsófia dramaturg, valamint Harsányi Attila, Zayzon Zsolt és Ráckevei Anna, színművészek, illetve Papp Janó jelmeztervező, Fekete Anna díszlettervező és Olt Tamás rendező (b-j), a díjazottak a Vidéki Színházak Fesztiválja díjátadó ünnepségén a Thália Színházban 2019. szeptember 11-én. MTI/Soós Lajos

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Az idén a különdíjat az eredeti témaválasztásért és színpadra állításért Olt Tamás vehette át, aki az elismerést a kaposvári Csiky Gergely Színház Korai menyegző című produkciójának szerző-rendezőjeként érdemelte ki.

Lantos Anikó, a Thália Színház fesztiváligazgatója a rendezvény szerdai díjkiosztóján elmondta: nyolcadik alkalommal szervezték meg az évad kezdetén a fesztivált. Mint mondta, szeptember 2. és 8. között a budapesti Thália Színházban hét nap alatt 9 produkció, 7 nagyszínpadi és 2 stúdióelőadás volt látható. A kilenc vidéki társulat budapesti bemutatkozását a közönség kiemelkedő érdeklődése kísérte, a fesztivál nézettsége 95 százalékos volt.

Kiemelte, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) való együttműködés keretében a fesztivál öt produkciójáról – a Lear, Az eltört korsó, a Cyrano, a Ványa bácsi és a Svejk című előadásról – televíziófelvétel is készült.

Elmondta: a produkciókat négytagú zsűri értékelte, amelynek tagja volt Mohácsi Szilvia, a Karc FM felelős szerkesztője; Szabó Borbála író; Szabó Gabi színésznő és Verebes Ernő, a Nemzeti Színház vezető dramaturgja. A díjakat az idén is Szilágyi Imre debreceni grafikusművész készítette.

Szabó Gabi a fesztivál kínálatának sokszínűségéről beszélt. A legjobb előadás kiválasztásáról szólva úgy fogalmazott, olyan produkciót kerestek, amely a vidéki színházak legfontosabb feladatát szolgálja: nagyszínházi, szép szöveggel dolgozó, komplex élményt adó darab.

Szabó Gabi a színészek munkája mellett a jó szövegkönyv és a látvány fontosságáról is beszélt. Mint mondta, fontosnak tartották emellett, hogy az új irányokat és az új színházi gondolatokat is díjazzák.

A díjátadón a legjobb előadásért odaítélt elismerést az Edmond Rostand művének címszerepét alakító Harsányi Attila vette át.

Ráckevei Anna a legjobb női alakítás díját nyerte el a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Lear című produkciójában, Ilja Bocsarnikovsz rendezésében megformált címszerepért.

Zayzon Zsoltnak a legjobb férfi alakítás díját ítélték oda a kecskeméti Katona József Színház A király beszéde című előadásában, Béres Attila rendezésében való játékáért.

Fekete Anna díszletervező és Papp Janó jelmeztervező a legjobb látvány (díszlet-jelmez) díját a tatabányai Jászai Mari Színház Svejk című produkciójával érdemelte ki. Jaroslav Hasek művét Spiró György átiratában, Tapasztó Ernő rendezésében láthatta a közönség.

Varga Zsófia a legjobb dramaturgi munka díját a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház Az eltört korsó című produkciójáért vehette át. Heinrich von Kleist egyfelvonásos vígjátékát Tarnóczi Jakab állította színpadra.

Borítókép: Varga Zsófia dramaturg, valamint Harsányi Attila, Zayzon Zsolt és Ráckevei Anna, színművészek, illetve Papp Janó jelmeztervező, Fekete Anna díszlettervező és Olt Tamás rendező, a díjazottak a Vidéki Színházak Fesztiválja díjátadó ünnepségén a Thália Színházban 2019. szeptember 11-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában