A legeredetibb költő volt

2019.01.12. 07:00

Átadták a Szúnyogh Sándor-díjat Lendván

A szlovéniai magyar irodalom legeredetibb, legtöbbet fordított költője, egyben a Tavaszvárás nemzedékének legfiatalabb tagja volt Szúnyogh Sándor.

Gyuricza Ferenc

Toplak Anna veszi át a Szúnyogh Sándor-díjat Király M. Jutkától, a Népújság felelős szerkesztőjétől és Soós Mihálytól, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatójától

Fotó: Gyuricza Ferenc

Irodalmi tevékenysége mellett kultúraszervezői, újságíró-szerkesztői, fordítói és tanítói munkássága is meghatározta a Muravidék életét, ezért a kultúra mindenesének nevezték tisztelői. Többek között így emlékeztek a néhai író-költőre csütörtökön este, a Szúnyogh Sándor-emléknap keretében a lendvai zsinagógában.

Először délvidéki magyar költők műveit mutatták be vajdasági előadóművészek, majd az emléknap kapcsán a néhai író-költő nevét viselő ifjúsági irodalmi pályázat eredményeit hirdették ki. A zsűri tagja dr. Gróf Annamária tanügyi tanácsos, Pisnjak Mária, a Szlovén Köztársaság Oktatási Intézetének titkára és dr. Bence Lajos író-költő, irodalomtörténész, Szúnyogh egykori barátja volt.

Toplak Anna veszi át a Szúnyogh Sándor-díjat Király M. Jutkától, a Népújság felelős szerkesztőjétől és Soós Mihálytól, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatójától
Fotó: Gyuricza Ferenc

 

A díjkiosztó előtt dr. Bence Lajos arról beszélt, hogy az 1942 és 1998 között élt Szúnyogh mindig a maximumot igyekezett nyújtani, ezért ha ma élne, nem biztos, hogy elégedett lenne a jelenkori társadalom teljesítményével és állapotával. Az irodalmi pályázat kapcsán pedig arról szólt dr. Bence Lajos, hogy új elemként jelent meg az írásokban például az önkritika, amire korábban nem volt példa a diákok részéről. Ez alkalommal 58 általános és középiskolás diák vállalkozott arra, hogy a megadott témákról kifejtse gondolatait.

Az irodalmi pályázat korcsoportonkénti győztesei: Kancsal Lucija, Nagy Lizett Emma, Szobocsán Larisza, Göncz Tamara (valamennyien a lendvai 1. Sz. Két Tannyelvű Általános Iskola diákjai), Szomi Éva (SPTS középiskola, Muraszombat) és Gjuran Gloria (Lendvai Kétnyelvű Középiskola). A legjobb pályaművet Toplak Anna, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola diákja készítette, így a Szúnyogh Sándor-díjat ezúttal ő vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában