Kultúra

2016.07.14. 10:07

Aranyos kórusok

Nagykanizsa – Aranyminősítést szerzett a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház két művészeti csoportja az országos nyugdíjas Ki-Mit-Tud viadalon Harkányban. A MAMIK Hagyományőrző Dalkör húsz éves története legnagyobb sikerét könyvelhette el, a Kodály Zoltán Énekkar pedig ismét bizonyította tudását.

Benedek Bálint

A MAMIK 1996-ban a MOL Bányász Nyugdíjas Klub tagjaiból alakultak. A környékbeli népi hagyományok őrzését tűzték ki célul, repertoárjukban pedig többnyire dél-zalai népdalcsokrok szerepelnek.

– Kezdetben még csak a saját szórakoztatásunkra énekeltünk – mesélte Gál Ferencné a dalkör vezetője. – Abban, hogy nyugdíjas társaságunkat megismerte a megye, a házigazda művelődési ház igazgatójának, Kámánné Szép Teréziának sokat köszönhetünk. A viseletünkkel a kiskanizsai hagyományokat őrizzük, hiszen a rózsás kendő és a rakott szoknya arra a városrészre jellemző. Szeretnénk, ha rajtunk kívül a fiatalok is fontosnak éreznék az örökségeink ápolását.

MAMIK Hagyományőrző Dalkör Fotó: Szakony Attila

Az aktív és lelkes közösség tagjai minden héten egyszer próbálnak, ezért is örülnek, hogy az országos zsűri a legjobbaknak járó díjjal jutalmazta őket.

A Kodály Zoltán énekkar a Vasutas Nyugdíjas Klub Tagjaiból 1999-ben alakult. Az énekkar főként régi magyar dalokat énekel a 16-19. századból, melynek többsége Pálóczi Horváth Ádám Ötödfélszáz énekek című gyűjteményében található. Előadásaikban a régi magyar diákélet hangulatát megidéző dalok is szerepelnek. A repertoárjukban megtalálhatók a zalai és a környező tájegységek népdalcsokrai is.

Kodály Zoltán Énekkar

– A lelkes nyugdíjasok alkotta csapat nagy szorgalommal tartja az énekkari próbákat – mesélte Tánczos Laura a zenekar vezetője. – A tagok kitartásának, lelkesedésének köszönhetően évről évre szép eredményeket értünk el. Az Országos Népzenei Minősítésen 2002-ben bronz, két év múlva arany minősítéssel tértünk haza. Aztán Gellénházán 2007-ben, majd négy évvel később megszereztük az arany minősítést. Legutóbb négy évvel ezelőtt a Dunakeszi Kórusfesztiválon valamint a 13. Vasutas Országos Énekkari Találkozón Szolnokon szerepeltünk nagy sikerrel.

A népes társaság egy rövid pihenőt tart a nyáron, ám ezt követően szeptemberben újra próbálnak, hogy dalaikkal lenyűgözzék a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!