Kultúra

2016.10.15. 12:18

Általuk is fejlődött a megye

Deák Ferenc, majd Széchenyi István szobrát koszorúzták meg, majd a két államférfi kapcsolatáról tartottak konferenciát szombaton.

Keszey Ágnes

Nem csak a zalai kötődések, évfordulók is aktualitást adtak annak a konferenciának, melyen Széchenyi és Deák kapcsolatát, a két államférfi munkásságát és történelmi eseményeket elevenítették fel. A haza bölcsének születési évfordulója október 17., a legnagyobb magyaré nemrégiben, szeptember 21.- én volt.

Az Országos Széchenyi Kör elnöke, Péchy Mária is köszöntötte a konferencia résztvevőit, mellette Szalay Csaba  (Fotó: Keszey Ágnes)

– Sokan felvetik, hogy Széchenyinek nem volt köze Zalaszentgróthoz. A térséghez, a szomszéd településekhez kötődött: Sénye, Zalaszentlászló mind a szentgyörvári birtoka része volt, s Széchenyi élete alatt fejlődött a legjobban. Ha ilyen nagy emberek éltek e vidéken, mint Deák Ferenc is, akinek a város a fejlődését köszönheti és a két embernek egymással is volt kapcsolata, akkor fontosnak éreztem, hogy szervezzek egy olyan konferenciát, mely róluk szól – mondta el a szakmai program megálmodója Szalay Csaba, aki régóta Széchenyi és Deák tisztelője és Országos Széchenyi Kör vezetőségi tagja. Az egész napos program délelőtti részében kutatók, történészek – köztük zalai szakemberek  – tartottak előadásokat.

Délután résztvevők ellátogatnak a kehidai Deák kúriába, itt helytörténeti kutatásokról hallhatnak, megtekintik az emlékmúzeumot valamint megkoszorúzzák Deák szobrát és Széchenyi emléktábláját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!