Kultúra

2016.05.03. 12:19

Akcentus a londoni buszon - A Mindszenty-iskola nyelvtanárai külföldön is tanulnak tanítani

Zalaegerszeg - A jó tanár úgy születik. A nap 24 órájában lehet tőle tanulni, s ha nem oktat, akkor maga is tanul. A minap hat elhivatott tanárnővel találkoztam, akik a szabadidejüket is erre áldozzák.

Arany Horváth Zsuzsa

A nyelveket tanítók egyszerre könnyű és nehéz helyzetben vannak: utazhatnak, anélkül, hogy nyelvi akadályokba ütköznének, de kell is utazniuk, ha a tanítványaik érdekében lépést akarnak tartani a folyton változó világgal, benne a nyelvekkel. A megyeszékhelyi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanárai Erasmus ösztöndíjjal jártak Németországban, Ausztriában és Angliában. Élményeikről meséltek:

- Én az IPC Exeter nyelviskolában dráma kurzuson épülhettem Dél-Angliában - mondta Szilágyi Anita angoltanár, akit megragadott Exeter hangulatos városa. De volt módja három napot Londonban töltenie, hihetetlen élménye volt Bartók Béla szobrába botlani London South Kensington kerületében, nem messze a Victoria and Albert Museum és a Természettudományi Múzeumtól. - Családnál laktam, a vacsora időpontja, a hat óra szent dolog volt. Ekkor volt módunk beszélgetni hosszabban.

Mi mást kérdezhetne az ember, minthogy „és a magyarok”?

- Utaztam a buszon, tájékozódtam az utastársamtól, hol kell leszállnom, fura angol akcentusa volt, kiderült, ő maga is magyar, hat éve él kint.

- Sokfajta munkamódszert kipróbáltunk, dolgoztunk párban, csoportban, alkottunk saját jelenetet, közös történetet készítettünk kimerevített képet, improvizáltunk, amikor csak kellett, sőt még Shakespeare jelenetet is játszottunk.

Ha nem tanítanak, akkor tanulnak. Ülnek: Józsefné Gyalogh Szilvia, Vissiné Berényi Edit, Szilágyi Anita, állnak: Domján Zsuzsanna, Bangó Szilvia és Baka Gabriella. Fotó: Katona Tibor

-A regensburgi Horizonte nyelviskolában vettem részt nyelvkurzuson - folytatta Domján Zsuzsanna, aki ott a Volkswagen autóból tartotta a prezentációját. - Csoportos órákon vettem részt, ahol érdekes és aktuális témák kerültek elő, a védett állatok, turizmus, on-line világ, bevándorlás kérdése, udvarlási szokások, a zaj és a pihenés közötti összefüggés, a zene jótékony hatása, festészet, képzőművészet. Az egyes témák kapcsán beszélgetések, viták alakultak, ahol jól látszódott a különböző mentalitású és kultúrájú emberek habitusa, rajtuk keresztül egy-egy nemzet vérmérséklete, világlátása. Nemzetközi csoport voltunk, Brazíliától Oroszországig terjedően.

A német kapcsán előkerül, erre a nyelvre nehezebb motiválni a gyerekeket, mint az angolra. Utóbbiban sokat segít például a könnyűzene.

- Kéthetes módszertani továbbképzésen vettem részt az ActiLingua Akadémián Bécsben - tájékoztatott Bangó Szilvia. - A nyelviskolának nagyon sok diákja van, a világ minden tájáról érkeznek diákok, felnőttek, például Spanyolországból, Amerikából, sőt a csoportunkhoz még egy idős japán bácsika is csatlakozott. Új ötleteket kaptunk a beszédcentrikus oktatás, a szókincsfejlesztés, valamint a fogalmazáskészség javítása területén.

- Kaptunk hasznos tippeket arra vonatkozólag, hogyan vonjunk be különböző művészeti ágakat a nyelvtanításba. Remek példákat láthattunk, hogyan alkalmazhatók nyelvtanítás során Klimt, illetve Schiele önarcképei, festményei, vagy Roswitha Fröhlich, Christine Nöstlinger stb. irodalmi művei. Kaptunk ötleteket zene, filmek, reklámok bevonására a nyelvórákon. - mesélte Józsefné Gyalogh Szilvia, hozzátéve angol-német nyelvszakos tanárként szándéka, hogy diákjaik számára elérhető kulturális élményeket keressen az osztrák fővárosban, a jövőben szeretnének tanulmányi kirándulásokat szervezni.

Vissiné Berényi Edit az Ausztriában átélt tapasztalatok alapján jelezte, kaptak ötleteket játékos feladatok saját kezű előállításához, a számítógép és a mobiltelefon nyelvórán való használatához. De azt is látták, eszköztelenül is lehet nagyon jó órákat tartani.

Örömmel konstatálták, eszközügyben az iskolájuk szerencsére lépést tart más európai országokéival, a csoportlétszám pedig még jobb is.

- Drámatanároknak szóló kurzuson vettem részt Southamptonban, Angliában - következett a sorban Baka Gabriella, aki a színház szerelmese, nem csoda, hogy a Globe Színházban is járt. - Mark Wheeller is tartott drámafoglalkozást. Ő elismert drámaíró, a verbatim színházi műfaj képviselője. E műfaj lényege, hogy megtörtént - többnyire tragikus - eseményt dolgoz fel interjúkkal, ebből dokumentumfilmhez hasonló dráma íródik, főként a diákszínpadok számára. Eileen Fitzgeralddal, a winchesteri egyetem tanárával is töltöttünk egy felejthetetlen napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!