inspiráló művészet

2019.06.12. 20:00

A tünékeny világot örökíti meg a Duna Múzeum japán képtárlata

Magyarországon egyedülálló, a japán ukiyo-e stílusban alkotott képekből nyílt kiállítás szerdán az esztergomi Duna múzeumban a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok 150. évfordulójának alkalmából.

Budapest, 2009. december 1. Egy fametszet, a japán-magyar jubileumi év keretében az Ukiyo-e - Japán fametszetek gróf Vay Péter gyûjteményébõl címmel, a Ráth György Múzeumban nyílt kamarakiállításon. A gyûjteménybõl utoljára 1910-ben a Szépmûvészeti Múzeumban volt kiállítás. MTI Fotó: Friedmann Endre

Forrás: MTI

Fotó: Friedmann Endre

A japán kifejezés jelentése: a lebegő, tünékeny világ képe. Az ukiyo-e 17. és 19. század között virágzó művészeti stílus volt. Mesterei fametszeteken és festményeken, misztikus, utánozhatatlan színátmeneteket felvonultató alkotásokban ábrázolták a világot és hatottak az európai művészekre – írta a kiállítás katalógusában Dénes Mirjam művészettörténész, a művek egyik bírálója.

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum japán gyűjteményének kurátora kiemelte, a művészeti stílust idéző művek elkészítésére a pályázatot a Duna Múzeum a japán kultúra iránti figyelem felkeltése érdekében írta ki. A felhívásra 968 mű érkezett, a zsűri 60 művész alkotását válogatta be a kiállítás katalógusába, a tárlaton 37 mű szerepel.

A pályaművek túlnyomó többsége figuratív és sok mű inkább témaválasztásával idézi a lebegő világot. Számos alkotás él az ukiyo-e által népszerűvé vált szalagszerű képarányokkal, a csonkolt képkivágással, merész diagonálisokkal, elhagyással, sűrítéssel vagy dekoratív halmozással. A művészettörténész hozzátette,

az ukiyo-e a fogyasztói kultúra termékeként, és a mai japán képregény őseként is megközelíthető.

A látogató minden kiállított műben felismerhet egy-egy, az ukiyo-étól kölcsönzött vonást.

A megnyitón jelen volt Sato Kuni japán nagykövet asszony és Josinobu Abe, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója, mivel a kiállítás létrejöttét az esztergomi autógyár támogatta. A képek augusztus 23-ig tekinthetők meg a Duna Múzeum Közép Európai Galériájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában