Kultúra

2015.10.04. 14:07

Európa második legnagyobb könyvvásárán állandó téma volt a migrációs krízis

A közelmúltban megrendezett Göteborgi Könyvvásáron Magyarország volt a díszvendég.

Varga Lívia

Az alkalmat néhányan arra használták fel, hogy támadják hazánk menekültpolitikáját. A hévízi delegációt vezető Papp Gábor polgármester szerint ez csak egy hangos kisebbség véleménye volt, a többség egyetért a kormányzati intézkedésekkel.

– Mi a megnyitó napján érkeztünk, így a hírekből és az otthoni aggódó telefonokból értesültünk arról, hogy Masha Gessen amerikai–orosz író beszédében kikelt hazánk menekültpolitikája ellen, s a magyar stand megnyitóján is tiltakoztak páran – idézi fel Papp Gábor. – A hírekből úgy tűnt, mindez óriási botrányt kavart a könyvvásáron, ám a személyes beszélgetések során ennek nyoma sem volt, az elutasítás legcsekélyebb jelét sem tapasztaltuk.  A migrációs krízis állandó témája volt a diskurzusoknak a rendezvényen, de előhozta a taxisofőr és az étteremben a pincér is, meséli a városvezető.

Papp Gábor (fent) szerint a hangos kisebbséggel szemben a többség külföldön is egyetért a magyar kormány menekültpolitikájával

– Elmondták, hogy egyetértenek a Magyarország által képviselt bevándorlás-politikával, értik, miért zárjuk le határainkat és regisztráltatunk, hiszen abban a helyzetben, amiben vagyunk, ez a helyes út. Negatív véleménnyel sehol nem találkoztunk, sem a vásáron, sem azon kívül. Ezt csak bizonyos politikai körök és az azokat támogató médiumok érzékeltetik – fogalmaz Papp Gábor, aki más külföldi útjain is hasonló tapasztalatokat szerzett. Mint mondja, a nyugaton, Németországban és Skandináviában élők a hétköznapok szintjén kevésbé befogadóak, mint azt a politika sugallja és szeretné. – Tisztában vannak ugyanis azzal, hogy országaik erre a hatalmas menekültáradatra nincsenek felkészülve. Ők már kezdenek szembesülni a következményekkel, látják a szegénységet, a koldulást és tapasztalják, hogy növekszik a bűnözés. Aggódnak. Féltik a saját és gyerekeik jövőjét a munka, a megélhetés és az egészségügyi helyzet szempontjából is – sorolja a polgármester, aki azt tapasztalta: a hévízi standot felkereső érdeklődők kifejezetten örültek, amikor meghallották, hogy Magyarországról érkeztek, egyből eszükbe jutott Budapest és a Balaton. – Egyértelműen pozitív tehát a megítélésünk, arra azonban figyelnünk kell, hogy ez így is maradjon, azaz, hogy a migránshelyzet ne nyomja rá bélyegét a turizmusra. Továbbá arra is gondot kell fordítanunk, hogy az egyes médiumokban megjelenő fals információkat megcáfoljuk.

A periodikáról Szálinger Balázs (jobbról a második) beszélt, a kiadvány szerzői - képünkön Fehér Renátó (balra) és Szécsi Noémi a tolmáccsal - pedig felolvasást tartottak Fotó: Papp Gábor

A polgármester szállodavezetőktől értesült arról, hogy néhány német nyelvterületen élő vendég lemondta hévízi utazását, mert a hírekből úgy tudja: nemcsak a migránsok, hanem mindenki előtt le vannak zárva az országhatárok. Mások pedig a vélt lassú átkelés miatt nem indultak útnak. Papp Gábor úgy gondolja: ez a helyzet erősítheti a Hévíz-Balaton Airportot, hiszen a légi közlekedésben a határokon kialakult esetleges fennakadás nem jelent akadályt.

– Nekünk most egy feladatunk van: a valóságot közvetíteni a piacok felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!