Kultúra

2015.09.24. 11:58

A tánc szférája maga a boldogság

Zalaegerszeg - Amikor a közönség szűnni nem akaró ovációval három-négy ráadásra készteti a színpadon búcsúzkodó társulatot, és elismerése jeléül állva, vastapssal jutalmazza a látottakat-hallottakat, az bizony zajos siker.

Horváth A. Attila

Ebben volt része nemrég az ExperiDance csapatának, amely a 100 Tagú Cigányzenekar szólistáival közös produkciót, a Fergeteges A királyné, a gróf és a cigánylány című táncszínházi előadást hozta el a zalai megyeszékhelyre, a Zalai Hírlap szervezésében. Előadásuk után Román Sándor rendező-koreográfussal, az ExperiDance művészeti igazgatójával beszélgettünk a Sissi királyné és gróf Andrássy Gyula szerelmét táncnyelven elregélő produkcióról, valamint a társulat aktualitásairól, terveiről.

Mozgalmas jelenet a zalaegerszegi előadásból

- Láttunk cigánytáncot, kardpárbajt, megelevenedett a 19. század katonai miliője, a bálozó arisztokrácia világa, miközben a zenekar egyetemes érvényű, klasszikus dallamokkal követte-generálta a színpadi cselekményt. Színes eszköztár, mégis szerves egész a végeredmény. Mi az a vezérfonal, ami összetartja a produkciót?

- Egyrészt az autentikus néptáncelemek. A magyar néptánckultúra egy közös anyanyelv, amit óhatatlanul beszélünk és értünk mindannyian, s mi erre építettük a produkciót. Illetve létezik egy nemzetközi zeneszerzők által megfogalmazott magyar érzésvilág, amely szintén egyetemes és közös. Ezeket az elemeket igyekeztem egymás mellé helyezni úgy, hogy a téma autentikus maradjon. Az érzéseket természetesen egy kicsit felnagyítom, hogy tipikusan felismerhető legyen a párbaj, a líra, a cigánytánc, az arisztokrata világ. Nemzetközi szintű produkcióról van szó tehát, amelyet a magyar folklórkincs, a magyar ritmus- és dallamvilág tesz egyedivé - hangsúlyozza Román Sándor.

Román Sándor koreográfus, művészeti igazgató Fotó: Pezzetta Umberto

Mint mondja, amikor kilépnek a nemzetközi porondra, olyan tartalmú előadással szeretnének versenybe szállni, amellyel a műfajban biztosan jobbak, mint bármelyik nagyprodukciós alkotó és ez a tartalom nem más, mint a magyar néptánc. Ezt senki más nem tudja a világon úgy előadni, mint a magyar táncosok. A magyar paraszti kultúrában ahogyan Román Sándor fogalmaz megtörtént az arany középútnak nevezett csoda. Egy paraszttáncosnak nincs fölösleges mozdulata, nincsenek túlragozások , s ez az attitűd a falvakban gyűjtőmunkát is folytató koreográfus számára iránymutatást jelent.

Ugyanakkor a produkció látványvilágát, üzenetét mindenütt értik, értékelik.

- Úgy tapasztaljuk, világszerte jól fogadja a közönség a történetet, hiszen az egyetemes nő-férfi viszony, de még az úri közeg is mindenütt felismerhető. Népszerű a téma Sissi és a szerelem -, a királynénak nagyon jó brandje van a világban, még Kínában is jól ismerik. Persze a monarchia korabeli valósága más, mint amit a színpadon látunk, de én tudatosan úgy igyekeztem megeleveníteni a királyné magyarokhoz fűződő viszonyát, hogy annak pozitív kicsengése legyen. Akárki akármit mond, szerethető nép vagyunk. Az ExperiDance pedig amúgy is erősen pozitív életérzést szeretne sugározni. Nem azért, mert úgy gondoljuk, hogy ez a könnyebbik út, hanem mert a tánc maga, és különösen a magyar néptánc egy olyan kifejezési forma, amellyel a bensőnket, a fájdalmunkat s az örömünket ki tudjuk mutatni. Amikor az ember a magyar néptáncot gyakorolja, és abba energiát fektet, amikor a fizikai teljesítés találkozik a művészi önkifejezéssel, akkor elfelejti búját-baját, átbillen egy másik szférába. Ez a tánc szférája, és én éppen azt szeretném megosztani a közönséggel, hogy ez valahol maga a boldogság.

S hogy mostanában hol közvetíti a tánc örömét az ExperiDance? Mint a művészeti igazgató jelzi, Hamburgban egy új színház sztárvendégeiként lépnek fel, majd Berlin és az Admiralspalast következik. Az Experidance 2006 óta egy német céggel koprodukcióban Európa legnagyobb lovas színházát készíti. Továbbá az Omega együttes dalaira készül most koreográfia: Pozsgai Zsolt írt az ExperiDance-nek egy Trombitás Frédi című darabot, ezt szeretnék februárban bemutatni. Decemberben Havasi Balázzsal lesz közös produkciójuk, az ExperiDance nagy vágya pedig az, hogy a magyarországi vizes vb nyitógáláját ők rendezhessék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!