Kultúra

2009.04.22. 02:29

A színek szárnyán

Zalaegerszeg - Vibráló, tiszta színek és mesevilágba illő tájak. A természet legszebb formáit bemutatva rabul ejtik az ember szemét és képzeletét ezek a gyönyörű olajfestmények.

Horváth Viktória

- Tegnap és ma délelőtt még ezeket a képeket fejeztem be, formálgattam egy kicsit őket - árulja el nekünk Oláh László, akinek festményeiből nemrég nyílt kiállítás a Zala pArt galériában, és ebben a hónapban, de talán még a következő elején is, biztosan megtekinthetők.

- Ezek friss munkáim, a legidősebb is talán másfél éves, harminc kép látható most itt - vezet körbe minket László a kiállítás megnyitója előtt. 



Varázslatos képi világ jellemzi a festőt, ezen a képén vitorlás hajók kelnek életre a viharos tengeren
Fotó: Pezzetta Umberto

- Amiket itt most kiállítottunk, azok kifejezetten olajképek, de egyébként van még egy technika, amit gyakran választok, azok zenei kávéházi stílusú pasztellképek, gyors rajzok, kávéházi hangulatok, jazz-zenészekről a színpad oldaláról, amíg tart a zene, addig elkészül a mű is. Egy évben negyven képet készítek általában.

Legszívesebben emberi alakokat fest, könnyebb is festeni, mondja, de egészen más légkört teremt egy női alak maga körül például, mint egy férfi, akit kiválóan lehet ábrázolni vándornak vagy katonának.

- Most inkább nagy méretű képeket szeretnék festeni, ezeket vállból jó csinálni, 100-szor 150-es képet. Jó miniatűrt is készíteni, de ez egy egészen másfajta elmélyülést igényel. Ha egy tájat frissen akarok megragadni, a vibrálást megmutatni, akkor ez a legmegfelelőbb módja - mutat rá egy nagy méretű festményére László.

- Harmónikus és romantikus jellegűek a képeim, azt mondják. Én úgy gondolom, hogy harmóniát szeretnék velük teremteni, nem pedig önmagukban azok, hanem éppenhogy van bennük egyfajta feszültség, akár a kompozícióból adódóan. De arra mindig törekszem, hogy tiszta színeket használjak, szürkét és piszkosbarnát nem. Mindenkiben van egy belső kép arról, hogy mi a kedvenc színe, témája, mi esik jól neki. Azt vettem észre, hogy mindenki azt keresi, akár színt, akár témát, ami belőle hiányzik. Egy nyugodt ember például a vibráló, élénk színeket és mozgalmas kompozíciót.

Szinyei nyomdokain
Hosszú folyamat, amíg kialakul az embernek a stílusa, nem merné állítani, hogy az övé már véglegesen kialakult, mondta Oláh László.   A színvilága viszont már jellegzetes, úgy érzi, közel áll az impresszionistákhoz, maga a festésmód és a téma pedig változik. Vadabbul kezdte, letisztultabbnak érzi most a színeit. Szyeit nagyon szereti és ez érződik is a képein, főleg az egein. A Szinyei-féle felhőkben nagyon el tudott merülni.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!