Kultúra

2017.06.30. 18:25

A Nevető Deák-kúria Kehidán

KEHIDAKUSTÁNY Az idei évben június 24-én került megrendezésre az ország egyik legjelentősebb kulturális eseménye, a múzeumok éjszakája, melynek keretében színes és gazdag programot kínáltak Kehidakustányban is.

A településen a szervezők immár négy helyszínen várták a helyi lakosokat és a településre érkező vendégeket. A múzeumokban 15-től 19 óráig minden egész órában tárlatvezetést tartottak.

A Deák Ferenc Kulturális Rendezvény- és Közösségi Ház emeleti termében, a babamúzeumban Pál Istvánné tartott bemutatót a különböző népviseletbe öltöztetett babákról. Kustányban Gellért Erzsébet vezette körbe a tájházba látogató érdeklődőket. Gergely János Kallósdon a kerektemplom történetét osztotta meg a hallgatósággal. A Deák-kúriában Kertész Imréné tartott tárlatvezetést.

19.30-kor vette kezdetét Pál Imre, Pawlik Marcell és Gergely János előadása a Nevető Deák-kúria címmel. A több felvonásból álló színpadi mű röviden bemutatta Deák Ferenc Kehidán töltött éveit, kapcsolatát neves politikusokkal, egyházi személyekkel. Pál Imre Deák Ferenc, Pawlik Marcell Schmerling igazságügy-miniszter, egy étterem pincére és Deák házvezetőnője, míg Gergely János Ferenc József, Ranolder János veszprémi püspök és Richard Belcredi belügyminiszter szerepét öltötte magára.

Gergely János, Pál Imre, Pawlik Marcell Fotó: Sándorné Kovács Nikolett

Az előadás - melynek a címe nagyon találó volt - jó hangulatban telt, a szereplők folyamatosan mosolyt csaltak a jelenlevők arcára, akik minden felvonást hangos tapssal jutalmaztak.

Azon vendégek között, akik mind a négy helyszínen megjelentek, a szervezők értékes nyereményeket osztottak ki.

A darab végeztével a kúria mellett elhelyezett sátorban mindenki kedvére kóstolhatott a finomabbnál finomabb házi szörpökből, házi borokból és pálinkákból, éhségét pedig libazsíros vagy tepertőkrémes kenyérrel csillapíthatta.

Az est zárásaként Kutnyák Márió Ferenc vezetésével fáklyás felvonulás indult a Deák-kúthoz.

Sándorné Kovács Nikolett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!