Kultúra

2011.07.21. 16:17

A médiatanács közzétette tíz rádiós pályázati felhívását

Tíz rádiós médiaszolgáltatási lehetőségre vonatkozó pályázati felhívást tett közzé honlapján és hirdetményi úton a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa csütörtökön, köztük a jelenleg a Klubrádió, a Juventus Rádió, valamint a Rádió 1 és a Magyar Katolikus Rádió által használt frekvenciákét - közölte a médiatanács az MTI-vel.

MTI

Közleményük szerint a négy budapesti frekvencia - a 95,3 MHz, a 89,5 MHz, a 103,9 MHz és a 102,1 MHz - a pályázatok beadásának napja a közzétételt követő negyvenedik nap, vagyis augusztus 30, míg a vidékieknél az ötvenötödik nap, azaz szeptember 14. 

A külön megemlített három fővárosi körzeti jogosultságnál (a Magyar Katolikus Rádió helyi frekvenciát használ) a testület a keddi ülésén a "kevesebb kötöttség, több magyar zene" alapgondolat jegyében véglegesítette a felhívásokat. "Ez egyrészt azt jelenti, hogy bármilyen - általános tematikájú - műsorstruktúrával és profillal lehet pályázni - ami több lehetőséget, nagyobb rugalmasságot jelent a műsorterv összeállításánál -, másrészt az egyik fontos értékelési szempont azt eredményezheti a szolgáltatóknál, hogy műsoraikban az általuk vállalt zenei arányokon belül a magyar alkotások egyre nagyobb százalékban jelennek majd meg" - olvasható a közleményben. 

Közlésük szerint a pályázati procedúra részeként a kihirdetett pályázati felhívás-tervezetekről az NMHH minden esetben nyilvános konzultációt tart, hogy az érintettek véleményét megismerje, és a javaslataikat - indokolt esetben - beépíthesse a véglegesített szövegbe.

Ily módon - a 95,3 MHz közmeghallgatásán elhangzott javaslat alapján - került be a kiírásokba a pályázati iratok személyes beadási lehetőségén túl számos egyéb új elem, például az, hogy a pályázók díjajánlata a tervezetthez képest kevésbé lesz hangsúlyos az értékelés során, és hogy a frekvencián hallható műsornak nemcsak a közéleti és zenés, szórakoztató jellege fontos, hanem a tájékoztató funkciója is. "E célok mentén a pályázó teljesen szabadon állítja össze műsorstruktúráját, és választja meg egyedi, rá jellemző profilját" - olvasható a kommünikében.

A pályázati kiírások szerint a 95,3 MHz-es sáv frekvenciadíja évente 52,9 millió forint plusz áfa - a vételkörzetben 1,8 millió ember érhető el -, a 89,5 MHz-es frekvenciáé 92,5 millió forint plusz áfa - 3,3 millió ember elérésével -, míg a 103,9 MHz-es frekvenciáé 39,3 millió forint plusz áfa, itt 1,3 millió ember érhető el. A 102,1 MHz-es helyi frekvencián 460 ezer ember érhető el, ennek díja 500 ezer forint évente, plusz áfa.

A három körzeti kereskedelmi frekvencia pályázata az elbírálás szempontjai alapján megegyezik: összesen 72 pont szerezhető. 25 pont jár akkor, ha a helyi közélettel foglalkozó műsorszámok aránya az éjszakai órák nélkül meghaladja naponta a 25 százalékot. Szintén 20 pont jár, ha a zenei műsorszámok aránya a teljes műsoridőnek több mint 25 százaléka, és további 10 pont, ha a zenei műsoridőn belül több mint 60 százalékban magyar zenét sugároz a rádió.

A műsorterv szubjektív megítélésére további 12 pont adható. 3 pontot ér a médiaszolgáltatási tapasztalat és 2 pontot a kiegészítő médiaszolgáltatás vállalása. A legmagasabb médiaszolgáltatási díjajánlat 15 pontot ér.

A tíz médiaszolgáltatási lehetőség, amelynek pályázati felhívása csütörtökön jelent meg: Budapest 95,3 MHz, Budapest 89,5 MHz, Budapest 103,9 MHz, Budapest 102,1 MHz, Cegléd 92,5 MHz, Szentes 106,1 MHz, Hódmezővásárhely 97,6 MHz, Kalocsa 100,0 MHz, Szeged 95,4 MHz, Ajka 88,8 MHz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!