Kultúra

2011.02.10. 15:21

A magyar néppárti EP-képviselők politikai okokat látnak a magyar jogszabály elleni támadások mögött

A magyar néppárti európai parlamenti (EP-) képviselők szerint minden jogi és szakmai megalapozottságot nélkülöz, és ugyanakkor rávilágít a magyar médiatörvény elleni kampány politikai indíttatására az, hogy az EP szocialista, liberális, zöldpárti, valamint radikális baloldali frakciója vitát akar folytatni a törvényről a jövő heti strasbourgi plenáris EP-ülésen.

MTI


"A tény, hogy a liberális és baloldali frakciók a(z Európai) Bizottság értékelését figyelmen kívül hagyják, igazolja, hogy a médiatörvény elleni kampányuk politikai indíttatású, s célja a hisztériakeltés és a magyar kormány lejáratása. Sajnálatos, hogy ehhez a megalapozatlan és lejárató európai kampányhoz a szocialisták nyomdokain járva az LMP is csatlakozott" - olvasható a magyar néppárti EP-képviselőcsoport csütörtöki közleményében.
   
Előzőleg az EP szocialista frakciója részéről Maria Badia y Cuthchet és Hannes Swoboda újságírókkal azt közölte: frakciójuk
sürgeti az uniós végrehajtó testületet, hogy szabjon határidőt Magyarországnak a médiatörvénnyel kapcsolatos módosítási javaslatok elfogadására, és amennyiben a magyar fél ezt nem teljesíti, indítson kötelezettségszegési eljárást. A szocialista frakciónak fenntartásai vannak a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban az alapvető emberi jogok szempontjából - közölték.
   
Utóbb a szocialista frakció az MTI rendelkezésére bocsátotta az általuk kidolgozott határozattervezetet. Ebben felszólítják a magyar hatóságokat a médiatörvény nyitott és átlátható módon történő felülvizsgálatára, valamennyi érintett, nem kormányzati szervezetek és polgárok bevonásával, fékek és egyensúlyok segítségével biztosítva a valódi médiaszabadságot. Szorgalmazzák, hogy a magyar hatóságok vonják vissza és ne alkalmazzák a törvény azon elemeit, amelyek összeegyeztethetetlenek az EU-szerződés és az EU-jog betűjével vagy szellemével, különös tekintettel az alapvető jogok chartájára. A szocialista tervezet megerősíti a délelőtti tájékoztatón elhangzottakat, miszerint az Európai Bizottságnak határidőt kellene szabnia a törvény megváltoztatására, és e határidő be nem tartása esetén kötelezettségszegési eljárást kellene indítania.
   
Előző nap az EP zöldpárti frakciója bejelentette: olyan határozattervezetet készített, amelyben a médiatörvény alkalmazásának felfüggesztését követeli.
   
A magyar néppárti EP-képviselők ugyanakkor emlékeztettek arra: a magyar kormány többször egyértelműen kinyilvánította, hogy amennyiben az Európai Bizottság a független jogi vizsgálat lefolytatását követően szükségesnek tartja, a kormány kész módosítani a törvényt. Az Európai Bizottság és a magyar kormány között konstruktív egyeztetés indult, melyek eredményeként a kormány meg fogja tenni a Bizottság által javasolt szükséges lépéseket - olvasható a magyar néppártiak közleményében.
   
Az egyeztetési folyamat keretében a magyar kormány erre a napra ígért szövegszerű válaszokat a brüsszeli bizottságnak a felmerült törvénymódosítási javaslatokra. Jonathan Todd, a médiaügyekért felelős Neelie Kroes EU-biztos szóvivője az MTI érdeklődésére csütörtök délután azt mondta: egyelőre nem kapták meg a magyar választ, de azt még a nap folyamán várják.
   
A magyar néppárti EP-képviselők szerint "a szocialisták, liberálisok, zöldek és kommunisták (...) nem képesek beletörődni, hogy a médiatörvénnyel szemben indított hadjáratuk megbukott". Sajnálatosnak nevezték, hogy "az Európai Bizottság értékelésétől és az eredményes egyeztetésektől függetlenül a liberálisok és a baloldal a Magyarország elleni további politikai hisztériakeltésen munkálkodik". Szerintük ennek a kampánynak a része a médiatörvényről a jövő heti strasbourgi plenáris ülésen megrendezésre kerülő vita és határozattervezetről történő szavazás is, "amely a liberálisok és a baloldal nyomására került napirendre".
   
"A néppárti frakció egységesen elutasít bármilyen határozathozatalt a kérdésben" - hangsúlyozták a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú európai pártcsaládhoz tartozó magyar EP-képviselők. Felhívták a figyelmet arra, hogy "a liberális, szocialista, zöld és kommunista frakciók együtt többséget alkotnak az Európai Parlamentben". Mint írták, bíznak abban, hogy  egy esetleges EP-határozat elfogadása a kérdésben nem fogja negatívan befolyásolni az Európai Bizottság és a magyar kormány között jó szellemben folyó tárgyalásokat.
   
A magyar néppárti közlemény kitért arra, hogy a zöldek határozattervezetét a zöld frakció és az LMP delegációja - többek között Schiffer András országgyűlési frakcióvezető részvételével - közösen ismertette egy szerdán rendezett sajtóreggelin Brüsszelben. "Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy az LMP a szocialisták nyomdokain járva Brüsszelben lobbizik a magyar kormány ellen" - tették hozzá.

 


A médiatörvényről eddig megjelent cikkeinket itt olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!