kötet

2019.02.11. 07:00

A kiskanizsaiak életét mutatja be a Fénnyel írott múlt című album

Az eltűnőfélben lévő kiskanizsai életmód egy vékonyka szeletét tükrözi a nemrégiben bemutatott Fénnyel írott múlt című album. A kötet a Thúry György Múzeum és Horváth Jánosné, az Együtt Kiskanizsáért Egyesület elnökének közös „gyermeke”.

Benedek Bálint

Horváth Jánosné, a kiskanizsai városrész krónikása ugyanazon tartalommal, de kétféle borítóval készítette el legújabb, képes albumát Fotó: Szakony Attila

A két évvel ezelőtt ugyanezzel a címmel rendezett kiállításukkal dr. Kerecsényi Edit néprajzkutató muzeológus igazgatónő munkásságára is emlékeztek, aki annak idején számos fényképet készített a kiskanizsai városrészben.

A településrész mai krónikása, a kötet egyik szerkesztője, Horváth Jánosné kiemelte: nem volt elég összegyűjteni, valamint dokumentálni a sok száz hozott és saját fotót, hiszen azok csak Hohl Zoltánnak, a múzeum munkatársának gondos retusálása, gondozása után váltak kiállíthatóvá, felhasználhatóvá.

A tíz esztendő alatt rendezett tárlatok magas színvonala, ízléses és művészi rendezése pedig Kunics Zsuzsanna történész-muzeológusnak, a nagykanizsai múzeum munkatársának köszönhető. Emellett sok, a múlt értékeinek megőrzését a szívén viselő támogató igyekezett még segíteni, hogy a szakmai és a lokálpatrióta szempontok szerint is kitűnő kötetet tarthasson az olvasó a kezében. Ráadásul egyszerre kettőt is, hiszen a művészi kivitelezésért felelős Balogh József két különböző borítót álmodott meg a kötet számára.

– A kiállítások közönsége szinte egy emberként szólalt fel annak érdekében, hogy a falakon csokorba gyűjtött kép­anyagot könyv formájában is adjuk közre, hogy otthon is lapozgathassák az érdeklődők, illetve akár ismerőseiknek, rokonaiknak, távol, külföldön élő kiskanizsaiaknak is megmutathassák – mondta lapunknak nyilatkozva Horváth Jánosné. – Az ötletet tettek követték, a kérést teljesítve a múzeummal közös munkába kezdtünk. Eredményeképpen pedig a múlt századi és a még korábbi életforma, azaz egy már rég letűnt világ, a szüleink, nagyszüleink, dédanyáink és dédapáink élete elevenedik meg előttünk.

Horváth Jánosné, a kiskanizsai városrész krónikása ugyanazon tartalommal, de kétféle borítóval készítette el legújabb, képes albumát Fotó: Szakony Attila

Hozzátette: amikor megszokott világunk helyett egy teljesen más életforma van születőben, identitásőrző, közösségformáló ereje is van egy-egy helytörténeti kiadványnak, túl azon, hogy utódaink megértsék mindazt, amit a képek közvetítenek.

– Csak becsületben, tisztességben megélt, áldott életnek van értelme – folytatta a kötet szerzője. – Ezt tükrözik a korabeli fotókon a tiszta tekintetek, a finom mosolyok, a férfiak fáradságos, kemény munkát végző mozdulatai. Mindez emlék a közös múltból – egyben üzenet a jövőnek.

Horváth Jánosné szerint a kötetből most kimaradt kép­anyagok nagy száma miatt várhatóan egy második kötet létrehozására is szükség lesz, reméli, hamarosan elkezdhetnek majd dolgozni a folytatáson.

A kiadvány könyvesbolti forgalomba nem került, az album megvásárlásával az Együtt Kiskanizsáért Egyesület munkáját és további kiadványok megjelentetését támogathatja a reménybeli olvasóközönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában