Kultúra

2017.06.06. 16:40

A kis falu dupla ünnepe - Beszállókártya az Aranypávához?

Csatár - Duplán volt okuk vigadni falunapjukon a csatáriaknak - a rendezvény jubileumi ünnepségére pávakörük "kitűnő" osztályzata tette fel a koronát.

Fincza Zsuzsa

Éppen húsz éve, hogy Rózsás Elek, a Csatárért Közalapítvány elnöke kezdeményezésére pünkösd vasárnapját és hétfőjét egy áttáncolt utcabállal kötötték össze. A sikeren felbuzdulva az évek során fokozatosan egy kis főzőcskével, műsorral, a gyerkőcöknek mindenféle izgalmas foglalatossággal fűszerezték, mígnem a szép tavaszi ünnep a település egész napos programjává vált.

Pünkösdre virradóra az idén sem sikerült a csatáriaknak sokáig ágyban heverészni, a nap ugyanis immár hagyományosan zenés ébresztővel kezdődött. A népes felvonulás keretében ki más, mint Rózsás Elek, mint örökös kisbíró dobolta ki a mindenki részére szóló meghívót - az aluszékonyabbak szeméből Bangó János harmonika-muzsikával, az alkalmi dalárda pedig nótaszóval verte ki az álmot.

A kultúrháznál délután kezdődött a fesztivál, az Idősek és Egyedülállók Egyesületének tagjai sütötték a lángost, a palacsintát, főzték a vadpörköltet, a gyerekek virágnak, tigrisnek és mesebeli figurának sminkelve játszottak.

Az izgalom tetőfokára hágott, amikor a KÓTA Országos Népzenei Minősítőről hazaérkeztek a Pávakör tagjai, s boldogan újságolták, hogy a népdalkör fennállásának 40. évfordulóját térségi "Kiváló" bizonyítvánnyal aranyozták be. Az esti műsorban a falubeliek is megtudhatták, milyen dalcsokrokkal sikerült elbűvölniük a zsűrit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!