Kultúra

2014.09.07. 17:20

A határnyitás 25. évfordulójára emlékeznek

Hévíz – Amikor fellibbent a vasfüggöny... címmel szabadtéri kiállítás nyílt Hévízen, a Deák téren a határnyitás 25. évfordulója alkalmából.

Szabó Judit

A Deák téren két lakókocsit és egy Trabantot láthatnak az érdeklődők. A közönség aktívan közreműködött a tárlat létrehozásában: a Tour-inform-iroda felhívására a helybeliek és a hévízi törzsvendégek is rendelkezésre bocsátottak régi nyaralásokon használt tárgyakat. Ezekkel rendezték be a lakókocsikat. A kiállításon a csatos Bambitól kezdve a hajdani kemping felszereléseken át a Junoszty tévéig számos emléket bemutatnak, a lakókocsik oldalán pedig újságcikkek idézik fel a határnyitás időszakát.

Domján Gyula a kislányának mutatta meg a hévízi tárlatot. Fotó: Szabó Judit

A fotók megőrizték azoknak a találkozóknak a pillanatait is, amelyeket a vasfüggöny által szétszakított német családok tartottak rendszerint Magyarországon. Hévíz is egy ilyen találkozási pont volt Kelet és Nyugat között, sok helybeli őriz emlékeket, dokumentumokat a történelem részévé vált időszakból.

A szabadtéri kiállítás vegyes fogadtatásra talált. Beszéltünk olyan középkorú férfival, akiben rossz érzéseket keltett: a kommunista diktatúra bűneit juttatta eszébe. De voltak, akik a tárlat láttán derűsen idézték fel a régi idők nyaralásainak hangulatát. A hévízi Domján Gyula a kislányának mutatta meg a tárlatot. Mint elmondta: ismerősek a kiállított tárgyak, s hozzátette: mai szemmel már egészen hihetetlen, hogy egykor olyan világban élt, amelyben a szabadságról csak álmodni lehetett.

A kiállított dokumentumok az illegális határátlépések megakadályozására kiépített vasfüggöny történetét is összefoglalják. A határnyitás 25. évfordulójára nemcsak ezzel a tárlattal emlékeznek Hévízen: szeptember 13-án Trabi találkozót tartanak, és Good bye Lenin! címmel filmmaratont rendeznek. A Deák téri szabadtéri kiállítás szeptember 21-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!