Kultúra

2014.11.05. 14:36

A csillagszemű - „Kettős szereposztás” a Griff új produkciójában

Zalaegerszeg – Benedek Elek A csillagszemű juhász című meséjét tűzte új darabként műsorára a Griff Bábszínház Ecsedi Erzsébet átdolgozásában és rendezésében.

Magyar Hajnalka

Gyerekkorom egyik kedvenc meséje volt A csillagszemű juhász, már akkor megragadott a gondolat, hogy valaki a tekintet puszta erejével, az abból sugárzó meggyőző erővel és tisztasággal képes lefegyverezni a leggaládabb ellenségeit is. Felnőttkori tapasztalataink ugyan sajna mást mutatnak, a gondolat azonban olyan megejtő, hogy hatása alól a mai gyerekek sem tudják kivonni magukat. Ezt érezhettük a Griff Bábszínház új bemutatóján is, ahol az óvódás közönség egyöntetű lelkesedéssel fogadta a produkciót.

A dühös király (Farkas Attila) és megszeppent lánykája, Viola (Medgyesi Anna) a darabban. Fotó: Pezzetta Umberto

Hozzájárult ehhez az is, hogy a gyerekdarabokban nagy tapasztalatokkal rendelkező Ecsedi Erzsébet, a Hevesi Sándor Színház színművésze nem bonyolítja túl a feldolgozást, kifejezetten egyszerű eszközöket vet be. A népmese szövetét versbe szedte, számos népdallal tűzdelte meg, s emellett még Orbán Hota Sándor korábban szerzett dallamaiból is merített. A narrációval megalapozott egyszerű történetvezetés mellé jelzésszerű, variálható díszlet és kedves bábcsapat (tervező Opra Szabó Zsófia) társult, s az élmény komplexebb befogadása érdekében egy érdekes fogást is bevetett. A szerepeket eleve úgy osztotta ki, hogy a bábszínészek karaktere hasonlítson a megelevenített szereplőre, s mindehhez még hasonló jelmezt is adott rájuk. Ennek hatásaként a mozgatók jóval túlléptek technikai feladataikon, s a történet tulajdonképpen megkettőzve zajlott a szemünk előtt. Némely pillanatokban a bábok, máskor az élő szereplők kaptak nagyobb hangsúlyt. A verses mese nyelvezetében lazán egymásba karolt a mai élőbeszéd és az ízes népi szó. Utóbbi képszerű megfogalmazásaira is vevők voltak a gyerekek. Amikor a Csillagszemű találkozik Violával, emígyen szólítja meg: „Mely bokorban termettél, rezedám?" Ne gondoljuk, hogy az értelmezés bármiféle gondot okozott volna a kicsiknek, sőt, a kérdés felszabadult derűt fakasztott.

Mindehhez játszóként Szilinyi Arnold, Medgyesi Anna, Farkas Attila, Hettinger Csaba, B. Szolnok Ágnes és Báthory Gábor tette hozzá a maga érdemét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!