Születésnap

2018.05.04. 16:36

80 éves lett a Zenebutikos Juhász Előd

A Zenebutik a nyolcvanas évek népszerű műsora volt, számtalan nagy kedvenc is innen került ki. Mindez kiváló házigazdájának köszönhető, akit kerek születésnapján köszönthetünk.

Juhász Előd 2013-ban.

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Juhász Előd a Zenebutik műsorvezetőjeként a múlt század nyolcvanas éveiben vált ismertté. A műsor akkoriban azon ritka fórumok közé tartozott, ahol külföldi videoklipekkel lehetett találkozni – vezeti be az Origo.hu a népszerű tévéssel néhány éve készült nagyinterjúját. A ma nyolcvanadik születésnapját ünneplő zenetörténészt és rádiós-televíziós szakembert színes ismeretterjesztő műsorai, sokoldalú személyisége és élvezetes stílusa miatt hamar megkedvelte az ország. A Zenebutik 2002-es megszűnését követően más csatornáknál további zenei ismeretterjesztő és beszélgetős műsorokat, többek között a Zenehíd, az Amerikai zenehíd és az Operapáholy című adásokat is vezette.

Juhász Előd
Forrás: MTV

 

Az Origo-nak néhány évvel ezelőtt adott interjúban elmesélte, hogy VHS-en őrzi a Zenebutik adásainak felvételeit, melyeket a könyveihez is felhasznált. A zenetörténész jegyzi többek között a Zeneközelben című rádióműsor alapján készült könyvsorozatot, de több beszélgetéskötetet is készített, Kocsis Zoltánnal hármat is.

„A Zenebutik koncepciója az volt, hogy bemutassuk, mi minden vesz körül bennünket: nemcsak az operát, a vonósnégyeseket, szimfóniákat nézve, hanem a népzenét, a popzenét vagy a dzsesszt is. Mindenből egy picit adtunk, pontosan azért, mert ha valaki unta vagy nem szerette Mozartot, akkor is meghallgatta azt a két percet, mert tudta, hogy utána vagy egy filmzene jön, vagy pop vagy más kedvére való” – mondta Juhász Előd az Origónak 2010-ben.

Az Origón megtekinthető az ünnepeltről szóló képgaléria is.

Borítókép: Juhász Előd 2013-ban. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában