Pályázat

2023.05.02. 18:42

Törékeny örökségünkről rajzokban, képekkel

Milyennek látják a fiatalok a településeik arculatát meghatározó épületeket, erre volt kíváncsi a Zala Vármegyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Irodája, amikor meghirdette a Törékeny örökségünk című rajz- és fotópályázatát, immár a kilencedik alkalommal.

Arany Gábor

Fotó: Pezzetta Umberto

A felhívásra 21 iskolából, 117 pályázótól 188 pályamű érkezett. A zsűri, Farkas Ferenc szobrászművész, dr. Varga Andrea, a kormányhivatal főigazgatója, Pácsony Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke és Németh Andrea, a Csány technikum igazgatója négy kategóriában hirdetett eredményt. Képünkön az díjazottak és pályázat szervezői, zsűritagjai.

A kedden a kormányhivatalban tartott ünnepségen negyven alkotó vehetett át díjat.

A rajz alsó tagozat kategóriában megosztott III. helyezést ért el Joó Gergő a nagykanizsai Kőrösi Csoma Sándor - Péterfy Sándor Általános Iskola - Péterfy Tagintézmény 3. osztályos tanulója az „Alsóvárosi templom és kolostor” című munkájával.

Szintén III. helyezett lett ebben a kategóriában Borda Zoé és Papp Leila Alíz „Református Templom” című közös munkája. Az alkotók mindketten a nagykanizsai Kőrösi Csoma Sándor - Péterfy Sándor Általános Iskola - Péterfy Tagintézmény 3. osztályos tanulói.

II. helyezést ért el a Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 3.B osztályos tanulói által csoportmunkában elkészített alkotás, „A Rendházi Borospince története” című lefűzött könyv. Az alkotók: Kondákor Zoltán, Nagy Kincső, Németh Noé, Péterffy Róza Luca, Réczeg Luca, Sánta Dániel István, Somlai Nóra, Strausz Dorina, Szabó Norina Napsugár, Szántó Dóra, Taba Nimród, Tánczos Péter, Tóth Hanna Sára és Valu Johanna.

Rajz alsó tagozat kategóriában I. helyezést ért el Császár Laura a Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 4.B osztályos tanulója „Zalaegerszegi színező” című pályamunkájával.

Ennek a kategóriának három különdíjasa is van. Egyikük Rózsa Alex, a Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola 3.C osztályos tanulója.

Szintén különdíjas Boldog-Simon Fédra, aki ugyancsak a Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola tanulója, 11. osztályos növendéke. Ő a zalaegerszegi Zsinagógát örökítette meg.

A harmadik különdíjas Bogdán Vince Rikárdó, a zalaszentgróti Koncz Dezső Óvoda, Általános Iskola, Kollégium, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény 4. osztályos tanulója.

Rajz, felső tagozatosok

III. helyezett Aranyos Sára, Csány-Szendrey Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 5. osztályos tanulója a „Festetics-mauzóleum műemlék Keszthely” című művével.

II. helyezést értek el a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola 6. és 7. osztályos diákjai (Major Dorina, Lakatos Krisztián, Oláh Judit és Török Levente), a Szent Anna templomot, a Pankaszi szoknyás haranglábat és a Szent Miklós körtemplomot ábrázoló közös alkotásukért.

A rajz felső tagozat kategória I. helyezettje Lázár Vince István lett, a keszthelyi Csány-Szendrey Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 5. osztályos tanulója „Szigetfürdő Keszthely” című alkotásáért.

A kategória különdíjasai mindhárman a keszthelyi Csány-Szendrey Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai:

Lancz Bence, 5. osztályos tanuló a „Helikon-emlékmű Keszthely” című munkájáért részesül különdíjban.

Bánfi Boglárka Hanna, 6. osztályos tanuló. Alkotásának címe: Szent Mihály Kápolna, Vonyarcvashegy.

Töttő Petra, 8. osztályos tanuló, aki Zala-híd című képéért részesült elismerésben.

Rajz,  középiskolások:

III. helyezést ért el Orbán Noémi, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium 10.A osztályos tanulója, Honvéd Kaszinó című munkájával.

II. helyezést ért el Ruzsicska Dorka, a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium 10.F osztályos tanulója Zalaegerszegi Zsinagóga (Városi Hangverseny- és Kiállítóterem című művével.

I. helyezést ért el Füzék Lilla a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium 11.B osztályos tanulója Bazár udvar című alkotásával.

Különdíjban részesül Hajnali Luca, szintén a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium 10.A osztályos tanulója Schreyer-ház című munkájáért.


A fotó kategóriában

III. helyezést ért el Rádli Hunor a zalaszentgróti Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 6. osztályos növendéke.

A II. helyezésért járó díjat megosztva kapja Tarlacz Anna, aki ugyancsak a zalaszentgróti Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója. 6.B osztályos.

A kategória másik második helyezettje, Anna iskolatársa, Fincza Sára lett, 5. osztályos tanuló.

I. helyezést ért el Gárdi Míra Panna a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 9.C osztályos tanulója, Szent enyészet Ketten, a Padári Jezsuita Körkápolna előtt című képével.

A fotó kategóriában két különdíjat ítélt oda a zsűri: az egyiket Szabó Emmának a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium 11.A osztályos tanulójának.
A másik különdíjas Hella Mátyás, szintén a Batthyány Gimnáziumból, 8.A osztályos tanuló.

Nemzeti identitásunk és környezetünk meghatározó elemei azok az épületek, amelyek a  pályaműveken megjelennek, fogalmazott a köszöntőjében dr. Sifter Rózsa főispán. Tanulunk a gyerekektől, jobban megismerjük  megyénket, alkotásaik segítenek más szemmel nézni a sokszor látott épületeket, mondta Farkas Ferenc értékelésében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!