Hagyomány

2023.04.03. 10:33

Két iskola növendékei adtak közös koncertet Lentiben

A napokban tartották meg a lendvai zeneiskola és a Lenti Ádám Jenő Alapfokú Művészeti Iskola hagyományos közös koncertjét Lentiben.

Korosa Titanilla

A lendvai gitárkvartett: Zoja Kercmar, Zofija Slana, Luka Tibaut és Tilen Vucko

Fotó: Korosa Titanilla

A program kezdetén Horváth László polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Rákos Szilvia igazgató elevenítette fel a lenti művészeti intézmény múltját és a lendvai zeneiskolával való kapcsolatát.

Bertalan Noé trombitál
Fotós: Korosa Titanilla

-Lentiben az 1960-as évekig csupán helyőrségi fúvószenekar képviselte a helyi zenekultúrát – idézte fel Rákos Szilvia . - 1963-tól a Járási Művelődési Központ zenetanfolyamain indult el a zenei nevelés a településen. A nagyközségben 8 éve folyó zenei oktatás rangjának elismerése volt, amikor 1971-ben önálló zeneiskolát kapott a község. Ekkor azonban még csak címében létezett az iskola, hiszen a működés egyik alapfeltétele, az önálló iskolaépület hiányzott. 1973-ban kapott helyet az intézmény a volt polgári iskola épületében. Magasabb tanulólétszámmal, új tanszakok bevezetésével, kibővült tantestülettel folyt tovább az oktatás. Komolyzenei együttesek alakultak, az iskola tantestülete meghonosította a tanári és növendékhangversenyeket, neves előadóművészek közreműködésével bérletes komolyzenei hangversenyeket szervezett; az intézmény növendékei rendszeresen közreműködtek Lenti város és tágabb környékének kulturális eseményein. Iskolánk fennállása óta testvérkapcsolatot ápol a szlovéniai Lendva város zeneiskolájával évente közösen szervezett hangverseny formájában. 

Tovtin Anna a lenti iskolából 
Fotós: Korosa Titanilla

Minden évben a művészeti iskolák legtehetségesebb és legszorgalmasabb növendékei léphetnek színpadra ezeken a közös koncerteken. A tanulóknak lehetősége nyílik egymás meghallgatására és a társas együttlétre, a tanárok pedig figyelemmel kísérhetik a közös eredményeket és tapasztalatot cserélhetnek. Ezen alkalmakkor olyan tanszakokat is bemutatunk, amelyek a másik iskolában esetleg nincsenek. Időközben mindkét iskola oktatási repertoárja kibővült: megjelent a táncművészeti képzés. Lendván a balett, nálunk a néptánc képzése indult el. Az elmúlt években ezen művészeti ágakból is adtunk egy kis ízelítőt közös találkozóinkon.

Ez alkalommal a zenésznövendékek léptek a közönség elé és mutatták meg tudásukat.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!